Psiha

Psiha

Top 5 europskih destinacija koje slave vino i hranu

Poznati portal koji putnicima namjernicima olakšava život, Trip Advisor, sastavio je popis najboljih europskih destinacija koje slave hranu i vino.

1. Firenca, Italija

Kamen temeljac mediteranske prehrane je maslinovo ulje, a ono je upravo sinonim za Italiju kada govorimo o kulinarstvu.

Kada se ekstra djevičansko ulje spoji s pecorino romano sirom, mahunarkama, svježim povrćem i mesom divljači, slina će vam doći na usta i još ćete imati snage pitati: “A gdje je tjestenina?”.

Vina iz Toskane poznata su diljem svijeta – Chianti, Vino Nobile di Montepulciano ili desertno Vin Santo vino razlog su zbog kojih biste trebali posjetiti ovu talijansku regiju.

2. Pariz, Francuska

Kakav bi ovo bio popis da se francuska prijestolnica ne nalazi pri samom vrhu? Najbolji restorani na svijetu nalaze se upravo u Parizu , no nisu svi ekskluzivni koji će vam dobro stanjiti novčanik. U rukama francuskog kuhara i najobičniji je sendvič vrhunski doživljaj. Ako još k tome volite vina, teško da će vam i mjesec dana u ovome gradu biti dovoljno!

Pariz

3. Rim, Italija

Ako planirate posjetiti Vječni grad, napravite nekoliko novih rupica na svom remenu jer ćete sigurno sa sobom ponijeti i neke suvenire koji nisu toliko korisni… Fileti bakalara, tjesteninu s pecorino romano sirom i crnim paprom ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem, karfiol i pečene artičoke… sve ovo morate probati. A ljubitelji iznutrica bit će na sedmom nebu!

4. Sorrento, Italija

Treći talijanski grad na ovom popisu među prvih pet destinacija daje vam naslutiti kako je riječ o talijanskoj gastronomskoj i enološkoj kulturi življenja više nego samoj turističkoj kulturi. U Sorrentu obavezno probajte gnocchi alla sorrentino (njoki u umaku od rajčice s mozzarellom) ili svježe morske plodove. Na kraju obroka uživajte u jedinstvenom limoncellu.

5. York, Engleska

Iako jorkširski puding nije nikakva vrsta puding, postao je poznat diljem svijeta kao autohtono englesko jelo. Tradicionalne čajane, pubovi i britanski kafići šarmirat će vas na prvi pogled, a kada upoznate prijateljski nastrojene stanovnike Yorka, zaboravit ćete na predrasude o hladnim englezima jednom zauvijek!

Restorani yorka nude široku lepezu svjetskih kuhinja: tajlandska, indijska, pakistanska, francuska, talijanska, kineska, meksička… a nadamo se kako je i u ponudi koji hrvatski restoran.

Nezaobilazno je pravo englesko pivo ili pivo od đumbira koje je nastalo u ovom kraju.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo