Psiha

Psiha

Top destinacije za ronioce

Donosimo vam četiri top lokacija za istraživanje morskih dubina: Veliki koraljni greben, Veliku plavu rupu, indonezijske otoke Gili te malezijski otočić Sipadan.

Oduvijek je bila prisutna čovjekova želja da zaroni u dubine mora i pobliže upozna biljni i životinjski svijet koji ga okružuje. Ronioci ističu predivan osjećaj spokoja u okruženju morskog podmorja, ali i uzbudljivog naleta adrenalina. Donosimo vam četiri top lokacija za istraživanje morskih dubina.

Veliki koraljni greben, Australija

Veliki koraljni greben najveći je koraljni greben i najveća živa cjelina na svijetu (oko 344.400 kilometara kvadratnih). Nalazi se u Koraljnom moru i proteže se 2030 kilometara duž ruba kontinentalnoga šelfa sjeveroistočne Australije (u pokrajini Queensland).

Greben jednim dijelom prati prirodne otoke, tj. vrhove odavno potonula planinskoga lanca. Njegova izvanredna raznolikost potječe od 3000 koraljnih grebena, više od 900 otoka, atola i laguna, od kojih se svaki nalazi u drukčijoj fazi razvoja. Zbog toga je 1981. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji, a CNN ga je svrstao na popis sedam svjetskih čuda prirode.

Veliki koraljni greben

Velika plava rupa, Belize

Velika Plava Rupa je velika podvodna rupa na obali Belizea. Riječ je o malom atolu u sklopu Koraljnog grebena Belizea, a udaljen je100 kilometara od kopna i grada Belize Cityja. Rupa je kružnog oblika promjera preko 300 metara, a duboka je više od 125 metara. Formirana je kao vapnenački špiljski sustav u posljednjem glacijalnom razdoblju kada je razina mora bila znatno niža. Kada se razina oceana počela povećavati, špilja je potopljena, a krov se urušio.

Velika plava rupa

Otoci Gili, Indonezija

Otoci Gili predstavljaju arhipelag kojise sastoji od tri otoka: Gili Trawangan, Gili Meno i Gili Air, a nalaze se sjeverozapadno od Lomboka u Indoneziji. Popularna su destinacija za istraživanje podvodnog svijeta, s obzirom na bogatstvo koralja i životnja, a svaki od otoka ima nekoliko resorta s kolibama i kućicama namijenjenim turistima. Gili otoci su proglašeni glavnim svjetskim centrom kornjača, a automobili su ovdje zabranjeni!

Otoci Gili

Sipadan, Malezija

Sipadan je jedini oceanski otok u Maleziji na 600 metara nadmorske visine. Formiraju ga živi koralji koji rastu na vrhu vulkanskog čunja. Sipadan se nalazi u samom središtu Indo-pacifičke ploče koja predstavlja jedno od bogatijih izvora morskog života na svijetu. U ovom ekosustavu možete vidjeti preko 3000 vrsta riba i stotine vrsta koralja. Upoznajte ogromna jata barakuda, zelene kornjače, mnoge vrste raža i morskih pasa!

Sipadan

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo