Psiha

Psiha

Treće izdanje Nu:Write Theatre Festivala

Ogoljeno, lišeno suvišnih ukrasa i direktno u srž problema – u Zagreb stiže najbolje od nove europske drame.

Teorije o skorom smaku svijeta, prirodne katastrofe i ljudsko uništenje okoliša, posvemašnja neimaština, mladi bez ciljeva i šansi, medijske poruke upitne vjerodostojnosti kojima smo bombardirani, fanatizam, netrpeljivost, međuljudski odnosi koji pate, monogamija na kušnji u današnjem svijetu u kojem nam se izbori svakodnevno proširuju, a donošenje konačnih odluka čini gotovo nemogućim… teme su koje nas svakodnevno zaokupljaju i koje se provlače kroz treće izdanje Nu:Write Theatre Festivala, koji se održava od 12. do 17. studenog u Zagrebu.

Poveznica ovogodišnjih festivalskih predstava novo je dramsko pismo koje tematizira suvremenu zbilju i način na koji je kazalište zrcali. Program će nastojati sagledati ulogu kazališta danas i kroz javne razgovore s gostujućim umjetnicima, tribinu i praktične radionice, a festivalske predstave zasigurno imaju velike šanse vratiti kod mnogih poljuljanu vjeru u svrhu i moć kazališta.

Prva od njih je crnohumorna drama Silent, dvostruki pobjednik Edinburgh Fringe Festivala 2011. – nagrade Fringe First i Herald Angel – međunarodno proslavljene irske trupe Fishamble. U sklopu svjetske turneje, Fishamble dolazi otvoriti treći Nu:Write pričom o poludjelom beskućniku McGoldrigu koja evocira nijemi, crno bijeli svijet Rudolpha Valentina.

Zatim je tu višestruko nagrađivana talijanska trupa, i jedno od
najradikalnije inovativnih i značajnih europskih kazališta posvećenih
novoj drami, Babilonia Teatri.
Stvaraju autorski, politički teatar koji tematizira stvarnost
neprestance prokazujući pojave koje ih okružuju, ispisujući pritom nove
vizualne i jezične kodove, a punk-pop-rock produkcija Made in Italy s
kojom gostuju u Zagrebu kroz bujicu riječi i uz glazbeni soundtrack
ironično i oštro secira predrasude, licemjerje i opća mjesta današnjeg
(sjevernotalijanskog) društva.

Treće izdanje festivala, koji je od prve godine posvećen poticanju domaćeg dramskog stvaralaštva, većih ulaganja u mlade dramske pisce i povezivanja domaćih kazališno-scenskih umjetnika s onima iz cijelog svijeta i međunarodne suradnje, ove godine u Zagrebu također donosi svjetsku premijeru nove drame Lukea Barnesa, Scottstown. Barnes je mladi britanski pisac i redatelj (u nas možda poznatiji kao glumac – gledali smo ga u Igri prijestolja), nominiran za dramatičara koji najviše obećava u sklopu nagrade Off West End Awards 2012., a kritika mu prišiva epitet novog glasa britanske mladeži.

Made In Italy

Mladi beogradski redatelj Marko Manojlović režirat će novu dramu nastalu prema klasičnom komadu Marriage Play Edwarda Albeeja, koja će se odviti iza zatvorenih vrata jednog zagrebačkog stana. U njemu će publika zateći Milutina Miloševića i Tamaru Krcunović, u ulogama mladog ljubavnog para, kako izvode univerzalno prepoznatljive rituale monogamnih veza. Nova britanska kazališna trupa Theatre of the Preposterous donosi epsku priču od najveće važnosti – Ragnarok: The Weird of the Gods, solo mjuzikl o kraju svijeta prema nordijskoj mitologiji, koji se bavi temama obitelji, osvete i ekologije kroz šašavu i duhovitu kombinaciju fizičkog teatra i folk-pop glazbe.

Predstave će se igrati u dvoranama Teatra &TD i MM Centru SC-a, gdje Udruga Festival novog kazališta Zagreb, organizator festivala, surađuje s Kulturom promjene Studentskog Centra. Osim izvedbenog, tu su i popratni programi: tribine i radionice, kao i kasnonoćni partyji nakon predstava. Cjelokupni festivalski program predstavljen je na web stranicama Nu:Write Festival, a ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Teatra &TD.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo