Psiha

Psiha

Uputite se u berbu kestena

Slobodni vikend provedite u prirodi i to u potrazi za pravim darovima prirode – kestenima!

Castanea sativa ili kesten plod je blago slatkastog okusa i visoke hranjive vrijednosti. Ova se nutritivna voćka u gastronomiji upotrebljava za pripremu raznih delicija, pirea, torti, kruha ili juha, a svakako ih kušajte pečene. U narodu je udomaćeno vjerovanje kao je za sreću potrebno ubrati tri kestena i uvijek ih nositi sa sobom. Kušajte i uberite ove skromne plodove i za zdravlje i za sreću – oni zaista mogu osigurati vaše zdravlje.

Plodovi kestenovog drveta su bogati izvor vitamina C, K, B1, kalcija, željeza i kalija, a povrću i jelima daju pomalo slatkast okus. Ljekovita svojstva kestena će pogodovati umornim i bezvoljnim osobama. Preporuča se i onima koji žele ojačati muskulaturu, rekonvalescentima i anemičnim osobama, sportašima, pa čak i onima koje muči zatvor.

Kesten može pomoći u oporavku mikroskopskih rupica u krvnim žilama i kapilarama. Zahvaljujući ovoj namirnici, vaše će žile biti elastične što će spriječiti oticanje i oštećenje. Dobar je za liječenje respiratornih problema, poput kašlja. Kušajte juhu od kestena!

Prženi kesteni iznimno su popularni tijekom jesensko-zimske sezone. Oni se od ostalih orašastih plodova razlikuju po maloj količini masti i visokom udjelu škroba. Po strukturi su vrlo mrvljivi, slatki i blagog okusa.

Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici

Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici “započela je davnih dana, još dok je baka Jela kestenjarka uz svoju staru dagaru, ispred cintora Sv. Nikole dočekivala mnoge generacije đaka s fišecima punim mirisnih kestena…“.

U samo desetak godina, od malog okupljanja uz dagaru, pečeno kestenje i mošt, izrasla je nadaleko poznata manifestacija koju u tri dana trajanja posjeti više od 20.000 posjetitelja. U dane same Kestenijade, iz Zagreba vozi “Kesten cug“, a uz organizirani odlazak u kestenove šume, posjetitelji mogu uživati u slanim i slatkim, domaćim pripravcima tog vrijednog ploda, razgledati brojne izložbe i zaboravljene zanate, uživati u nastupima gostujućih zborova, tamburaša, folklornih grupa, provozati se konjskim zapregama, turističkim vlakićem ili prošetati kostajničkim ulicama i sokacima obavijenim mirisom pečenog kestena.

Oni malo hrabriji i spretniji, mogu se voziti čamcem ili kajakom po Uni, gađati lukom i strijelom ili obići Kostajnicu biciklističkom i pješačko-planinarskom stazom.

Ako ste propustili glavni dio festivala, prvi vikend u listopadu, ne morate se ljutiti jer vremena za berbu kestena imate napretek! Naime, ovo popularno uzletište nudi mogućnost kestenijade sve do posljednjeg dana listopada.

Hrvatska Kostajnica je lijepi mali grad uz rijeku Unu okružen obroncima zrinske gore, nastanjen sa manje od 2000 stanovnika. Od početka do kraja naselja prođe se za pola sata. Uz lijepu i netaknutu prirodu, upravo ta minijaturnost daje poseban štih ovom malom gradu i svim organiziranim događanjima. U svakom kutku se osjeti Likovna kolonija, Kestenijada, Una regata, Fašnik…

A Kestenijada je posebna… Mnogi koji dođu na Kestenijadu kažu da ih fascinira to mnoštvo ljudi koji preplave ulice i ponekad im izgleda kao da će se taj mali grad prepoloviti od sve sile posjetitelja. No nikome ne smeta gužva, svi se dobro zabavljaju uz miris i okus kestena.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo