Psiha

Psiha

Uršula Tolj: Ljeti znam ručati grožđe, a trenutno formu održavam uz – zumbu

Nel Pavletić/PIXSELL

Iako zbog brojnih obaveza nema puno slobodnog vremena, HRT-ova urednica i voditeljica Uršula Tolj uvije nađe trenutke za sebe, za ugađanje i uživanje u malim ritualima.

Čim izvire prve zrake sunca, često je na biciklu, no otkriva što je još opušta i čini sretnom te koja se namirnica baš svaki dan nađe na njezinu jelovniku…

Antonija Stupar Jurkin: Imam 37 godina i nikada mi nije bilo bolje u životu

1. LJUBAV

Ljubav sve čini ljepšim, lakšim, smislenijim. Obitelj, obiteljska sreća, osoba koja te voli… Bez svega toga ne bih se mogla osjećati dobro i ispunjeno. Zagrljaj, poljubac, nježna riječ najbolji su lijek koji treba uzimati svakodnevno.

2. PRIJATELJI

Osim ljubavi koju ti daju, prijatelji imaju dodatnu ulogu: psihijatrijsku. Nema bolje terapije za duševno zdravlje od iskrenog razgovora s prijateljicom ili prijateljem, uz kakvu kavu ili ručak. Neprocjenjiva je i njihova uloga, a ja se, naravno, trudim uzvratiti istom mjerom. Veseli me kad i ja mogu poslužiti kao rame za plakanje, uho za slušanje ili im dati dobar savjet.

3. VOĆE I POVRĆE

Imam sreću da od malena obožavam voće. Svaki dan pojedem barem jednu jabuku, a jedva čekam i vrijeme domaćih jagoda i trešanja. Ljeti znam ručati grožđe. Ljubav prema povrću, moram biti iskrena, razvila sam tek kasnije. No, volim ga i sirovog i kuhanog i na žaru. Jako sam sretna što ga voli i moja Ewa, pa kad smo same doma, često pojedemo ručak bez mesa a s puno povrća.

4. VJEŽBANJE

Kao dijete nisam bila sportski tip, uglavnom sam mijenjala sportove i nakon mjesec-dva odustajala. No, od studentskih dana vježbam. Prvo su to bile teretane, nakon toga dugo godina vježbanje s osobnom trenericom Nives Pandža (tome ću se sigurno vratiti kad mi okolnosti dopuste), a sada je to – zumba. Volim voziti bicikl i jedva čekam lijepo vrijeme da krenem raditi krugove po kvartu.

Nutricionistica Mirela Marić o dijetama i prehrani: Pločice na trbuhu rade se u kuhinji

5. MASAŽE

Nema boljega opuštanja od masaže cijelog tijela. Ponekad odem i na masažu lica ili posebne anticelulitne masaže. U tome uživam, a vjerujem da od masaža ima i puno koristi. Mislim da je masaža jedini ispravni i prirodni put za održavanje tonusa tijela i lica. Godinama idem na samo jedno mjesto, kod Ive i Ružice u Samobor.

6. PRIRODA

Šetnja prirodom je najljepša šetnja, šetnja puna mirisa, zvukova, čistog zraka… Ne uspijem često, ali kad god mogu, odem do Gorskog kotara, na Sljeme, ili zimi šetnjama uz obalu Rijeke i Opatije tražim mir i energiju za dalje.

7. PUTOVANJA

Moja strast. Iako imam popis željenih destinacija, često odem i negdje gdje nisam planirala. Sve što uštedim volim potrošiti na putovanja, uvijek u dobrom društvu, nekad s djecom… Ispunjava me i veseli upoznavanje ljudi, običaja, gradova, ulica… Ima ljudi koji ne vole putovati. I to razumijem, ja se ne volim pakirati, ali to pregrizem i jedva čekam sljedeće putovanje. Nisam puno putovala izvan Europe, pa mislim da je došlo vrijeme i za daleke destinacije. Jedva čekam!

8. PJESMA

Volim slušati glazbu, otići na dobar koncert, ali volim i pjevati, premda nisam osobito dobra u tome. Glazba koju slušaš i voliš soundtrack je tvog života, zato treba birati pažljivo, jer ona ima moć da ti popravi raspoloženje, da te ljuljuška u sjeti, da te vraća u djetinjstvo i u dane mladosti… Glazba ima čudesnu moć i treba je koristiti.

9. FILMOVI, SERIJE I KNJIGE

U raznim fazama života jedno od te tri stvari prednjači. Mislim da je za zdravlje jako važno kako provodiš slobodne trenutke, smiješ li se uz duhovite knjige i serije, učiš li o ljudskom karakteru i iz filmova i romana… Imala sam i razdoblja kad sam toliko radila da me jedino gledanje nove epizode na kraju dana držalo “normalnom“ i opuštalo.

10. POSAO KOJI VOLIŠ

Vjerujem da je za zdravlje jako važno da čovjek radi posao koji voli. Ne mogu zamisliti kako je ljudima koji rade nešto što ne žele raditi, i tako im je svaki dan, iz godine u godinu. To sigurno nije dobro za psihofizičko stanje. Ja jako volim svoj posao, doduše ne sve njegove dijelove (smijeh). Rad u medijima nije nikada isti, uvijek ima novih izazova. Ponekad je iscrpljujuće, ponekad si natovarim previše obaveza, ali kad se podvuče crta, volim svoj posao i ponosna sam na sve ono što sam postigla, pogotovo u posljednje vrijeme.

Do ljeta kao nova: Nevena Rendeli Vejzović otkrila svoj plan za povratak u formu

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo