Psiha

Psiha

Volite Mahjong? Izgleda kako ova igra pomaže kod depresije

Mentalne se bolesti povezuju s društvenom isključenosti i usamljenosti, a mahjong bi mgoao pomoći.

Social Science & Medicine objavio je studiju kojom je utvrđeno kako igranje Mahjong, igre s pločicama, smanjuje razinu depresije, navodi sciencedaily.com

Mahjong je oblik društvene participacije koji pospješuje mentalno zdravlje osoba srednje životne dobi koji žive u državama niskih ili srednjih doprinosa. 

Znakovi koji upućuju da možda imate problema s depresijom, tjeskobom, anksioznošću…

Kina spada među te zemlje, a ona čak nosi 17 posto ukupne populacije koja se bori s nekim oblikom mentalnih bolesti. Također, mentalne se bolesti povezuju s društvenom isključenosti i usamljenosti koja je u Kini također u porastu. Iz tog su razloga stručnjaci za potrebe studije, promatrali stanovnike Kine.  

Istraživanje je to koje dokazuje povezanost društvene participacije i mentalnog zdravlja stanovnika urbanih i ruralnih naselja, navodi Adam Chen, jedan od stručnjaka koji su provodili studiju. 

Nakon što su definirali simptome depresije, stručnjaci su ih usporedili s učestalošću društvene participacije, kao što su posjeti prijatelja, igranje Mahjonga, sudjelovanje u sportskom ili društvenom klubu te volonterstvo. Na temelju toga utvrdili su kako su sudionici koji su sudjelovali u različitim aktivnostima bili mentalno zdraviji od onih koji to nisu. 

Specifično, stanovnici urbanih naselja koji su igrali Mahjong upravo su oni koji imaju najmanje šanse za razvoj depresije, a iznenađujući nalaz istraživanja bio je zaključak da stanovnici ruralnih naselja imaju slabije mentalno zdavlje nego je to slučaj s onima iz urbanih područja. 

“Tradicionalno, ruralnu Kinu definiraju čvrste zajednice ljudi, ograničenog broja velikih obitelji iz sela”, tvrdi Chen. “Očekivali smo čvrste društvene veze ruralne Kine, ali prevarili smo se”, nastavlja. 

Smatra kako razlog takvih rezultata leži u raskinutim društvenim vezama koje su rezultirale migracijom stanovnika u gradove. Obiteljske su veze ostale čvrste, ali veze zajednice oslabile su u ruralnim područjima, tvrdi.  

Mahjong ne rezultira boljim mentalnim zdravljem stanovnika ruralih područja, potvrdili su, a to su povezali s kompetitivnošću same igre koja u takvim naseljima postaje oblik klađenja. 

Kako je živjeti s bipolarnim poremećajem? Ovih 10 činjenica svatko mora znati

M. V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo