Vrijeme

posao, ured, stres, sat, depresija

Vi ljudi ste odlučili, sasvim proizvoljno rekao bih, da je "dan" vrijeme koje je potrebno vašem "Svemirskom brodu" da izvede jedan okret oko svoje osi.

Kako znate da je on napravio takav okret? (Ne možete osjetiti kako se kreće!) Odabrali ste referentnu točku u Svemiru, a to je Sunce. Kažete da je potreban cijeli "dan" da dio Svemirskog broda na kojemu se nalazite bude okrenut Suncu, okrene se od sunca, a zatim se ponovo okrene prema Suncu.

Taj ste "dan" podijelili na 24 "sata", opet sasvim proizvoljno. Mogli ste jednako tako reći na primjer "10" ili "73".

Zatim ste taj sat podijelili na "minute". Rekli ste da svaka jedinica nazvana sat sadrži 60 manjih jedinica koje se zovu "minute", a da svaka od tih jedinica sadrži 60 još manjih koje se nazivaju "sekunde".

Jednoga ste dana primijetili da se zemlja ne samo okreće nego i leti! Uvidjeli ste da se kreće kroz svemir oko Sunca!

Pažljivo ste izračunali da je potrebno 365 okretaja Zemlje oko svoje osi da bi se ona jedanput okrenula oko Sunca. Taj broj Zemljinih okretaja nazivate "godina".

Stvari su se pomalo usložile kad ste odlučili godinu podijeliti u jedinice manje od godine, ali veće od dana.

Izmislili ste "tjedan" i "mjesec" i uspjelo vam je da u svaku godinu ugurate jednak broj mjeseci, ali vam nije uspjelo da svaki mjesec ima jednak broj dana.

Niste uspjeli pronaći način kako da neparni broj dana (365) podijelite se parnim brojem mjeseci (12), pa ste naprosto odlučili da neki mjeseci imaju više dana od drugih!

Osjećali ste da morate ostati kod broja 12 kao djelitelja za godinu, jer je to broj Mjesečevih obrtaja tijekom godine. Kako biste pomirili ta tri svemirska događaja – okretaje oko sunca, obrtaje Zemlje oko svoje osi i mjesečeve cikluse – jednostavno ste podesili broj dana u mjesecima.

Čak ni taj izum nije riješio sve probleme, jer su vaši raniji izumi nastavili stvarati "višak" vremena s kojim niste znali što da učinite. Tako ste odlučili da jedna godina svako toliko ima cijeli dan više. Tu ste godinu prozvali Prijestupnom godinom i s njom zbijate šale, ali živite s tom izmišljotinom.

Jednako ste proizvoljno stvorili "desetljeća" i "stoljeća" (utemeljena na "10" a ne na "12", što je zanimljivo) kako biste mjerili protok vremena, ali cijelo ste vrijeme zapravo stvarali način kako da mjerite kretanje kroz vrijeme.

Stoga vidiš da nije vrijeme to koje "prolazi", nego predmeti koji prolaze kroz, i kreću se u statičkom polju koje vi nazivate prostorom. "Vrijeme" je naprosto vaš način mjerenja kretanja!

 

"Razgovori s Bogom, 2", Neal Donald Walsch, str. 61.

VBZ, Zagreb, 1999.

 Prati nas na Viber Public Chatu!