Psiha

Psiha

Za sretan brak i mir u kući poželjno je da ove stvari vi i partner radite odvojeno

Iako zajednički interesi i hobiji mogu povezati vas i partnera, kako se veza razvija, možda ćete poželjeti raditi nešto i sami… i na to imate potpuno pravo.

Ponekad će odvojene aktivnosti ojačati vaš odnos i dati vam prostora da se sami razvijate. Kako kaže psihoterapeutkinja Crystal Bradshaw, partner ne može biti sve za vas niti vi možete biti sve za vašeg partnera. Ako želite provoditi vrijeme sami, evo što možete raditi a da posljedično vaš odnos bude jači i zdraviji. 

Provedite jednu noć s najboljim prijateljem 

Terapeut Dr. Mike Dow kaže kako izlazak s prijateljem, ne partnerom, može pomoći pri sprečavanju tendencije da sve što imate uložite u partnera. Važno je, dodaje, da vaša veza ne bude ovisničkog tipa kada sve morate raditi zajedno. Zdravi parovi uvijek pronađu i vrijeme za sebe i svoje prijatelje. 

Vježbajte solo 

Možda vi volite igrice, a vaš partner trčanje, no to ne znači da se morate baviti sportom kojeg vaš partner voli. Iako može biti zabavno vježbati u paru, ne morate i trening organizirati prema partneru. 

Pronađite grupu u koju se možete uključiti 

Postoje razne grupe ili udruge koje se možda bave baš stvarima koje vas zanimaju i koje biste voljeli istražiti. Ta će vam navika pomoći i da imate o čemu razgovarati s partnerom kada se vratite doma. 

Ako imate više od 60 godina i želite uživati u životu, nemojte raditi ove stvari

Može u pitanju biti klub ljubitelja knjiga, kuhanje, planinarenje, a možete i volontirati. Ako želite i vi biti dio kluba ljubitelja punk glazbe, to ne znači da će i vaš partner u tome uživati pa je normalno da svatko sudjeluje u aktivnostima koje njega vesele. 

Odvojeni izlasci 

Ako ste u braku, vjerojatno imate i prijateljice koje su u braku ali i one koje uživaju u slobodi. Isto tako ima i vaš partner prijatelje s kojima želi provoditi vrijeme. Ali ako ih nikako ne možete okupiti u grupu , zašto forsirati? Dogovorite izlazak sa svojim prijateljima, partner neka izađe sa svojima. 

“Ovo može pomoći vašem braku jer će dodati nova iskustva i razvoj u vaš život. Vrijeme koje provedete s prijateljima će vas opustiti ali ćete imati i prilike shvatiti koliko vam je vrijedno vrijeme koje provodite s partnerom”; dodaje Bradshaw.

Posjetite obitelj sami 

Iako i ovako imate obaveze prema familiji, kada je u pitanju brak, sve se računa “puta dva”. Može postati teško ispunjavati sve što se od vas očekuje pa je ponekad pametno dogovoriti posjete koje možete odraditi sami kako ih ne biste propustili. Svakako ulažite u odnose s obitelji kako ne biste postali previše ovisni o partneru. 

Kako prepoznati loše odnose? Provjerite četiri ključna ‘simptoma’

Kućni zadaci

I vi i partner imate svoje načine čišćenja, a kako kućni zadaci nisu niti seksi niti romantični, često je upravo čišćenje razlog za svađu. Rješenje bi bilo da ih ne radite u isto vrijeme niti zajedno. Kućanski poslovi bi se trebali raditi odvojeno radi mira u kući jer oba partnera mogu postati zajedljivi ili negativni kada radi što mora. Dakle, ako želite zadržati mir u kući, obavljajte zadatke sami i nemojte kritizirati jedno drugo ako niste zadovoljni rezultatom. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo