Psiha

Psiha

Kako prepoznati loše odnose? Provjerite četiri ključna ‘simptoma’

Veliki broj istraživanja pokazuje kako su zadovoljavajući socijalni odnosi ključni za održavanje dobrog mentalnog i tjelesnog zdravlja.

Socijalne odnose gradimo u obitelji, s prijateljima, ali i na radnom mjestu. S obzirom na to da na radnom vremenu najčešće provodimo 1/3 dana važno je da socijalno okruženje bude ugodno i podržavajuće. U ovoj brošuri donosimo praktične savjete kako izgraditi i održati dobre odnose.

Ako se želite osjećati bolje, sretnije i zadovoljnije, usvojite ovu jednostavnu naviku

Kako prepoznati loše odnose?

Loši odnosi mogu imati značajan negativan utjecaj na naše zdravlje, sreću i opću dobrobit.

Neke od karakteristika lošeg odnosa su:

  1. zlostavljanje,
  2. nedostatak komunikacije i povjerenja,
  3. kontrolirajuća i manipulativna ponašanja,
  4. nepoštivanje i neuvažavanje osobe.

Ako sumnjate da ste možda u nezdravom i lošem odnosu, posvetite neko vrijeme razmatranju utjecaja kojeg taj odnos ima na vaš život, mogu li se ti problemi riješiti te razmislite je li možda vrijeme da prekinete taj odnos.

Budući da su dobri odnosi važni za našu dobrobit, važno je poduzeti korake kako biste se zaštitili od onih odnosa koji mogu naštetiti vašem mentalnom i tjelesnom zdravlju. Ponekad nam je za rad na teškom odnosu potrebna pomoć stručnjakom. Kroz razgovor možemo otkriti koji je uzrok problema, zašto se tako osjećamo, što nam je zapravo potrebno i kako si možemo pomoći.

Povežite se s drugima

Ako mislite da vam vaši trenutni odnosi ne pružaju dovoljnu količinu podrške, razmislite o tome što možete napraviti da unaprijedite postojeće odnose, ali i koje korake možete poduzeti za uspostavu novih odnosa.

U tome vam može pomoći:

  • uključivanje u neke volonterske akcije i volontiranje u zajednici
  • uključivanje u grupne aktivnosti koje vas zanimaju i vesele, to će vam omogućiti da pronađete osobe sličnih interesa npr. pohađanje krojačkog tečaja
  • u kontaktu s drugima trudite se biti taj sugovornik/prijatelj kakvog biste voljeli i sami sresti – budite odgovorni i odgovarajte na pozive, pokažite proaktivnost i izdvojite vrijeme za druge
  • pružite ruku i napravite prvi korak u upoznavanju drugih osoba, osobito ako se nalazite u novim situacijama. Primjerice upoznajte nove roditelje u parku

Cijelu brošuru Ulaganje u odnose preuzmite na stranicama HZJZ-a.

8 načina kako pobijediti poslijepodnevni pad energije i manjak produktivnosti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo