Psiha

Psiha

Zagrljaj ili dodir djeluju poput anestezije i smanjuju bol

Shutterstock

Dodiri i zagrljaji povezuju se s mnoštvom zdravstvenih blagodati. Smanjuje stres i olakšava bol, a dodirima i učvršćujemo veze s drugima

Na Sveučilištu California, znanstvenici su otkrili da ako voljenu osobu držite za ruku, možete uvelike smanjiti bol. Posebno moćno to djeluje na žene. Primjerice tijekom poroda čak i poput anestezije. A osim dodira i pogled umiruje. Čak i fotografije voljenih osoba imaju sličak učinak. 

Iscjeljujuća moć dodira

U istraživanju koje su proveli, sudjelovalo je 25 mladih žena koje su u ljubavnim vezama ne manje od šest mjeseci. Dobile su manje opekline i osjećale manju bol dok su gledale u fotografije svojih partnera. Slično je i u trenucima kad su držali ruke svojih partnera dok su im na nadlakticama stavljani umjereno bolni podražaji topline. One su znanstvenicima rekle da ih boli manje dok nekoga, čak i stranca, drže za ruku. 

Znanstvenici ne znaju zašto dodir toliko smanjuje bol, ali snaga zagrljaja još je veća. U zaključku istraživanja stavljeno je da dodir i zagrljaj imaju iscjeljujuću moć, a stručnjaci savjetuju da se za sretan život svaki dan morate grliti. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo