Psiha

Psiha

Zašto mamurluk jače “boli” nakon 30-te? Evo odgovora!

Shutterstock

Mladi ljudi lako popiju čašu vina, dvije čaše martinija i nekoliko žestokih pića a da drugi dan ne osjećaju nikakve posljedice. Što se događa u 30-tim da mamurluk nakon lude noći traje danima?

Radi li se o godinama? Stručnjaci kažu da ne i smatraju da je veća vjerojatnost da se radi o nakupljenim toksinima u organizmu tijekom godina zbog čega mu je potrebno puno više vremena kako bi izbacio alkohol iz tijela.

Rezultat; što smo stariji, mamurluci su gori…

Konzumirajte manje toksina i vaš organizam će raditi bolje

Piti manje alkoholnih pića je svakako pravo rješenje. Upravo je etanol sastojak alkoholnih pića koji je toksin, i pri svakoj čaši ispijenog pića, etanol se “prošeće” organizmom stotinjak puta prije nego ga izbaci van. Zdrava se jetra riješi jednog pića kroz sat vremena, popijete li više, pripremite se na mamurluk.

Koje je boje vaša jetra?

Prema riječima dr. Eric Bravermana, autora knjige “Mlađi ti”, zdrava je jetra sjajna i crvenkasta, dok jetra alkoholičara (masna jetra) izgleda oštećeno i tamne je boje. On tvrdi da svatko tko popije dva alkoholna pića svake večeri ima masnu jetru, koja tada akumulira veliki broj triglicerida i usporava regulaciju glukoze te uslijed toga radi usporeno.

Alkohol uz večeru ili alkohol uz ručak

Enzim zaslužan za razgradnju etanola u organizmu se naziva “alkohol dehidrogenaza” (ADH), a on je na vrhuncu “rada” navečer dok je tijekom dana njegova sposobnost razgradnje slabija. To je i jedan od razloga zašto se osjećate pijanije ako popijete čašu vina za vrijeme ručka nego navečer. Geni također određuju koliko će čovjek ovog enzima proizvoditi, pa su tako neki pojedinci osjetljiviji na alkohol, dok drugi mogu popiti mnogo više.

Prirodno čišćenje jetre – znate li što sve uključiti u prehranu?

Foto: Shutterstock

Ana A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo