Psiha

Psiha

Želite znati više o ajurvedi? Imamo par savjeta i genijalan recept za detoksikacijski čaj

Pogrešna identifikacija intelekta s “ja” i “moje”, zloupotreba ljudskih osjetila za užitke, želje, pohlepu i sebičnost, nemogućnost prilagođavanja sezonskim promjenama u prirodi.

Prema Ajurvedi, ovo su tri glavna uzroka bolesti, stresa, slabljenja probave i neravnoteže cjelokupnog organizma.

Panchakarma je naziv procesa čišćenja u Ajurvedi, oslobađanja organizma od nečistoća i uma od negativnosti, jačanja imuniteta i revitalizacije tijela.

Sve što morate znati o ajurvedi i ajurvedskoj prehrani

Ajurvedske tips&tricks koje mroate znati, otkrivaju nam iz Thermana & Veda Ayurveda Centra Laško:

Izbjegavajte hranu koja proizvodi amu

Ama je ljepljiva toksična tvar. Neekološka hrana, genetski modificirana hrana, hrana uzgojena kemikalijama, pesticidima i kemijskim gnojivima te hrana s kemijskim aditivima proizvode amu, unose toksine u tijelo i zbunjuju prirodnu “inteligenciju” probavnog sustava i stoga ih treba izbjegavati.

Izbjegavajte tešku i sirovu hranu

Izbjegavajte teške mliječne proizvode, namirnice koje su pržene ili masne, sirovu hranu bilo koje vrste, teške deserte i namirnice koje sadrže rafinirani šećer i med. Izbjegavajte kvasac i fermentiranu hranu.

Jedite hranu koja reducira amu

Uživajte u vegetarijanskoj hrani koja je lagana, topla, kuhana i lako probavljiva. Idealne su svježe pripremljene lagane juhe i organsko povrće kuhano sa začinima i žitarice. Što se tiče voća, jedite kuhane suhe šljive i smokve za doručak zajedno s pirjanom jabukom ili kruškom. Jedite puno kuhanog lisnatog povrća – kelj i kupus jako su od pomoći.

Preporučuju se lagane, ali hranjive cjelovite žitarice kao što su kvinoja, ječam, amarant i riža u manjim količinama. Kanji, tekućina nastala kuhanjem riže s puno vode, izvrstan je topli napitak i koristan za ispiranje toksina iz tijela kroz urin.

Začini poput đumbira, kurkume, korijandera, komorača i piskavice pomažu u otvaranju kanala tijela i ispiranju toksina preko kože, mokraćnog sustava, debelog crijeva i jetre. Pijte puno tople vode tijekom dana jer pomaže u ispiranju toksina iz tijela kroz urin.

9 recepata za koje vam treba maslinovo ulje

Ajurvedski čaj za detoksikaciju

Sastojci:

  • Dvije litre vode
  • 1/4 čajne žlice sjemenki kumina
  • 1/2 čajne žlice sjemenki korijandera
  • 1/2 čajne žlice sjemenki komorača

Upute:

Prokuhajte ujutro dvije litre vode i dodajte sjemenke. Neka odstoji deset minuta u poklopljenoj posudi. Procijedite i pijuckajte tijekom dana.

Cikla, banane, čokolada… Krvni tlak možete regulirati ovim namirnicama

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo