Znanstvenici objasnili što je emocionalni mamurluk - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Znanstvenici objasnili što je emocionalni mamurluk

shutterstock

Osjećaj se javlja nakon emocionalnih događaja koja utječu na to kako ćemo primiti one “neutralne” stvari koje nam se nakon toga dogode

Uskoro stiže vrijeme blagdana, znači – čestog mamurluka, ali ako se pita znanstvenike s njujorškog Sveučilišta, javlja se i emocionalni mamurluk. 

Istraživanje koje je objavljeno u Nature Neuroscience, objašnjava taj pojam. Emocionalni mamurluk utječe na to kako se sjećate određenih događaja. Prema znanstvenicima, emocionalni događaji i stimulansi, u sjećanju ostaju s puno detalja za razliku od neutralnih događaja koji potiču nikakvu emocionalnu reakciju.

Slike koje izazivaju emocije

Ovako je išlo istraživanje: znanstvenici su sudionicima pokazali različite slike, od kojih svaka izaziva neku emociju. Nakon deset do 30 minuta, znanstvenici su im dali da pogledaju neke “neemocionalne” slike, a dok su drugima dali da pogledaju “neemocionalne” scene i nakon toga one koje izazivaju osjećaje. Šest sati kasnije, znanstvenici su sudionicima dali da riješe test memorije u kojem su bile slike od prije nekoliko sati. 

Istraživanje je pokazalo da oni koji su prvo vidjeli slike koje stimuliraju osjećaje bolje pamte neutralne slike. Ukratko, podaci koji su prikupljeni kažu da ćete se puno detaljnije sjetiti nekog “neemocionalnog” događaja ako su se dogodili nakon nečega što vas je jako pogodilo, a to onda nazivamo emocionalnim mamurlukom jer se tog osjećaja jako teško riješiti!

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo