Znanstvenici su si dali truda i saznali zašto vam 'selfie' ne ispada dobro - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Znanstvenici su si dali truda i saznali zašto vam ‘selfie’ ne ispada dobro

Ako ste se ikada pitali zašto vam lice u ogledalu izgleda kao kakva grčka statua, a kad pogledate u “selfie” situacija nije baš takva, znanstvenici imaju odgovor na pitanje

Prema istraživanju koje je objavljeno u magazinu JAMA Facial Plastic Surgery, razlog zašto je jedan od 500 selifija dovoljno dobar za obavljivanje, je pozicija ruke, odnosno činjenica da nije dugačka metar i pol. Da je toliko dugačka ne bi vam crte lica pokazala onakvima kakve zapravo nisu. 

Ovisni ste o slikanju “selfieja”? Liječnici za to imaju dijagnozu – “selfitis”!

Rezultati istraživanja pokazali su da selfieji koji su uslikani iz udaljenosti od 30 cm (što je prosjek) imaju učinak kao ona zrcala u zabavnom parku koja potpuno promijene izgled, i nos vam izgleda 30 posto šire nego u stvarnom životu. (Odlično…)

Može li narcizam nekada biti i zdrav?

Plastični kirurg Boris Paskhover koji je jedan od autora istraživanja, rekao je da mu godinama pacijenti dolaze sa svojim fotografijama i žale se na nos, a on im cijelo vrijeme pokušava dokazati da ne izgledaju tako u stvarnom životu i to je htio dokazati!
Nisu samo gledali u slefieje grupe ljudi i komentirali kako izgledaju čudno, dr. Paskhover i njegov tim izradili su matematički model koji je pokazao koliko fotografije mijenjaju pravi izgled lica. 

Rezultat? Fotografije koje su uslikane s udaljenosti od metar i pol, prikazuju stvarno stanje stvari, one od 30 cm udaljenosti (dakle, selfie) mijenjaju izgled lica kod žena za 29, a kod muškaraca za 30 posto. Sva sreća pa postoji “selfie stick”.

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo