Znate li koliko često trebate prati ručnike? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Znate li koliko često trebate prati ručnike?

Ručnici su savršen dom za more bakterija i gljivica, a stručnjaci smatraju kako ih morate prati nakon što ste ih upotrijebili tri puta.

Ručnici su dio rutine kojom provodimo higijenu, ali prema stručnjacima, mogu uzrokovati probleme. Ako ih ne perete dovoljno često ustvari se brišete sa platnom koji na sebi ima bakterije, gljivice, ostatke mrtve kože te ostalih klica koje vrebaju u vašoj kupaoni, a savršeno im odgovara vlažno i toplo okruženje u kojem se nalaze.

Stručnjak po pitanju higijene, profesor Phillip Tiereno smatra kako se oni moraju prati nakon trećeg korištenja kako bi bili sigurni da su čisti i da neće negativno utjecati na vaše zdravlje.

Ručnik će biti prikladan za korištenje također samo ako se je dobro osušio nakon pranja, ako je ostao vlažan i primjećujete neugodan miris, onda ga operite ponovo jer na njemu vjerojatno razmnožavaju mikrobi.

Osobe koje dijele ručnik sa nekim moraju posebno pripaziti jer mogu doći u kontakt sa mikroorganizmima na koje njihova koža nije navikla pa posljedica mogu biti i određene kožne reakcije. Ručnike za lice treba mijenjati jednako često jer mogu sadržavati i tragove šminke, krema ili ulja. Kada perete ručnike obavezno pripazite da temperatura vode u perilici bude visoka kako bi se uništile klice i bakterije.

Savjet stručnjaka je i da svatko od ukućana ima svoj ručnik, a posebni neka budu za lice, ruke, intimne dijelove i ostatak tijela.

Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo