Psiha

Psiha

ZOM u Zagrebačkoj katedrali ususret Bijeloj nedjelji

Slavni švicarski teolog Karl Barth jednom je izjavio da anđeli na nebu Bogu izvode Bacha, ali za sebe radije sviraju Mozarta. Mozartovi suvremenici uživali su u nezaboravnim melodijama njegove duhovne glazbe, a situacija se nije ništa promijenila ni do danas.

Već dobro je znano da se Mozart i Zagrebački orkestar mladih (ZOM) vole javno, a koncertom Mozartove duhovne glazbe uoči blagdana Bijele nedjelje – u Zagrebačkoj katedrali u subotu 6. travnja u 19 sati – ZOM priprema sasvim poseban hommage ovom glazbenom geniju iz Salzburga.

Ako Barthovi anđeli za sebe sviraju Mozarta, onda je Krunidbena misa KV 317 visoko među omiljenim kompozicijama s njihova repertoara. I ovdje na zemlji nije bitno drukčije, stoga ne čudi što će veličanstveni zvuci Krunidbene mise odjeknuti i u subotu u Zagrebačkoj katedrali. Crkvene sonate igrale su, pak, u misnom obredu Mozartova doba važnu ulogu, a Crkvena sonata KV 329 izvođena je upravo s Krunidbenom misom – zato ćemo je čuti i u subotu 6. travnja.

Mozartove litanije i vespere, s druge strane, prilično su zanemareni dio Mozartova opusa te zaslužuju više pozornosti i brojnije izvedbe. Upravo zato ZOM se u ovoj svojoj posveti geniju iz Salzburga odlučio za Litaniae de venerabili altaris Sacramento KV 243, kako bi pokazao da zanemarivanje ovih djela nije zasluženo i da se upravo tu skrivaju neke od najljepših stranica Mozartova opusa.

Orkestrom i zborom od 100-njak glazbenika ravnat će maestro Igor Tatarević, a niz sjajnih mladih vokalnih solista uključuje sopranistice Anu Fortunu i Nikolinu Pinko, altistice Tenu Lebarić i Ivanu Srbljan, tenore Josipa Čajka i Maria Bokuna te baseve Grgu Peroša i Matiju Meića.

Ne propustite ZOM u subotu 6. travnja u Zagrebačkoj katedrali ususret blagdanu Bijele nedjelje. Doživite najljepše stranice Mozartove duhovne glazbe na način koji može pružiti samo “orkestar s dušom” – Zagrebački orkestar mladih. Ulaz je slobodan.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo