Psiha

Psiha

Ne možete prestati čupkati zanoktice? Možda patite od ovog stanja

Foto: Shutterstock

Dermatolozi upozoravaju kako stalna želja za trganjem kože može biti znak mentalnog zdravstvenog stanja.

Zanoktice su jedan od najiritantnijih kozmetičkih problema, a mnogi ne mogu odoljeti stalnom čupkanju i trganju kože. Komadići poderane kože, koji se pojavljuju pored nokta, često se zakače za odjeću ili nakit i mogu izgledati neugledno.

Ali sada dermatolozi upozoravaju da stalna želja za trganjem kože može biti znak mentalnog zdravstvenog stanja.

Psihoterapeutkinja otkriva pet znakova za prepoznavanje emocionalno nezrelog partnera

Konstantan poriv da čeprkate po koži izdajnički je znak bolesti zvane dermatilomanija – prema službenoj definiciji malo poznatog tipa opsesivno kompulzivnog poremećaja. Točan uzrok nije u potpunosti poznat, ali stres i tjeskoba mogu pogoršati simptome

Slično OKP-u

Iako se smatra oblikom opsesivno kompulzivnog poremećaja postoje ključne razlike. Primjerice, problem s kožom ne dolazi uvijek uz opsesivne misli, a osobe s OKP-om obično se ne ozljeđuju namjerno.

Stanje najviše pogađa žene i one koji pate od tjeskobe, pokazuju studije, a može biti potaknuto velikim životnim traumama.

Shutterstock

Ključni element dermatilomanije je nemilosrdno trganje kože, do te mjere da ono počinje ometati svakodnevni život bilo zbog ozljede ili stresa. Prema klinici u Clevelandu, postoje dvije vrste čupanja kože kod dermatilomanije, prenosi Daily Mail.

Ili je to automatski – bez da osoba o tome razmišlja – ili fokusirano, što je kada je vrijeme posvećeno navici. Fokusirano čupkanje najviše je povezano s ozljedama jer su ta mjesta podložnija infekcijama.

Istraživanja pokazuju da specifične vrste kognitivne bihevioralne terapije i antidepresivi, koji se koriste za liječenje anksioznih poremećaja, mogu učinkovito ublažiti ovu neprivlačnu naviku.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo