Psiha

Psiha

Niste dugo vodili ljubav? Evo što vam se može dogoditi ako tako nastavite…

Foto: Shutterstock

Razvod. Posao. Putovanja. Obitelj. Puno je razloga zbog kojih vaš seksualni život može patiti. Niste znali da nedostatak seksualnih odnosa može negativno utjecati na zdravlje?

Evo nekoliko stvari koje vam “prijete” bez seksa:

Nervoza napada

Seks ponekad služi kao ispušni ventil, a Škotski se znanstvenici slažu da osobe koje apstiniraju od seksa teže podnose stresne situacije poput javnog nastupa, za razliku od onih koji su imali odnos u protekla dva tjedna. Tijekom seksa, mozak otpušta hormone “sreće” koji vas opuštaju, tvrde znanstvenici.

Muškarci, veće su vam šanse za razvoj raka prostate

Muškarci koji apstiniraju od seksa propuštaju zaštitu koju česta “upotreba” prostate pruža. U studiji predstavljenoj Američkoj urološkoj asocijaciji stoji kako muškarci koji često prakticiraju seks imaju 20 posto manje šanse za razvoj raka prostate.

Razlog bi vjerojatno bio taj što se tijekom ejakulacije iz prostate uklanjaju potencijalno štetne tvari.

Oslabljen imunološki sustav

Manjak seksualnih aktivnosti može oslabiti vaš imunološki sustav te vam uskratiti sve benefite koje pruža. Kako prenosi prevention.com, znanstvenici iz Pensilvanije otkrili su kako osobe koje 2 puta na tjedan uživaju u seksu, uživaju i u 30 posto povećanog otpuštanja imunoglubina (IgA), koji je prva crta obrane organizma od virusa.

Nesigurnost u vezu raste

Bez seksa, malo je manje sreće, povezanosti i sigurnosti u partnera. Život bez seksa u braku može negativno utjecati na samopouzdanje pa se rađaju i sumnje u partnerovu vjernost. Kako biste izbjegli paranoje i eventualni prekid veze, držite se za ruke, ljubite se i poklanjajte neočekivane darove… Pokažite da vam je stalo i to će pomoći ponovnom zbližavanju s partnerom.

Muškarci, prijeti vam erektilna disfunkcija

Izbjegavate seks? Nemojte da to postane nešto što se mora… Naime, muškarci koji jako rijetko vode ljubav imaju dvostruko veće šanse da će doživjeti erektilnu disfunkciju, navodi se u studiji objavljenoj u Američkom Magazinu za Medicinska pitanja. Autor studije smatra da, s obzirom da je penis mišić, redovan seks može održati jaku erekciju baš kao što vježbanje može održati mišiće jakima.

Možete biti depresivni, ali ne iz očitog razloga

Žene češće padaju u depresivna stanja bez seksa, ali ne mora značiti da je baš nedostatak seksa uzrok depresiji. Studija objavljena u magazinu Arhive o seksualnom ponašanju otkriva kako žene čiji partneri koriste kondom mogu biti jednako depresivne. Znanstvenici smatraju da je to zbog određenih sastojaka sperme, poput melatonina, serotonina i oksitocina koji mogu direktno utjecati na ženino raspoloženje.

Ana A. 

Foto: Shutterstock

Sigurniji seks – znate li kako izgleda u praksi?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo