Sjajan seks osiguran je uz ove namirnice! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Sjajan seks osiguran je uz ove namirnice!

Uživajte u prirodnim stimulatorima kako bi vaš libido bio na razini zadatka.

Za dobar seks su potrebni energija i zdravi libido, a upravo to može osigurati pametnim odabirom namirnica. “Veza između hrane i libida nije izmišljotina. Studije su pokazale kako određene namirnice ili nutrijenti igraju ulogu u jačanju libida i olakšavaju zdraviji spolni život”, tvrdi Cynthia Sass, autorica knjige “S.A.S.S Yourself Slim”.

Našim libidom upravljaju dva hormona – testosteron i estrogen. Ako u vašem tijelu postoji nedostatak jednog ili drugog hormona, izostat će seksualna želja, a odnošaj možda postane i bolan. U svoj svakodnevni jelovnik uključite namirnice koje izazivaju osjećaj ugode i potiču želju za intimnošću.

Čokolada

Čokolada sadrži stimulans feniletilamin, a neki znanstvenici ovu tvar smatraju “kemikalijom ljubavi“, budući da se prilikom konzumacije čokolade nerijetko budi osjećaj “blaženosti“ i uzbuđenja. Čokolada također povećava razinu serotonina koji može izravno utjecati na promjenu raspoloženja. Ona nježno stimulira središnji živčani sustav i daje neposredan i značajan poticaj energije te time povećava izdržljivost. Novija istraživanja pokazuju da su žene osjetljivije na učinke feniletilamin i serotonin u odnosu na muškarce”, tvrdi nutricionistkinja Meri Filipović.

Jagode

Jagode su stekle svoju reputaciju kao afrodizijak još od vremena starog Rima i predstavljaju pravi “alat” zavođenja.

Dobra cirkulacija osnovni je preduvijet za sobar spolni život – i kod žena i kod muškaraca, a jagode su bobice krcate antioksidansima koji pomažu u održavanju zdravlja srca i krvnih žila. Jednako tako su bogate vitaminom C, koji je povezan s većim brojem spermija.

Savjet plus: jagode umočite u tamnu čokoladu i ponudite partneru iz svoje ruke.

Avokado

Zeleni avokado predstavlja superhranu krcatu vitaminom E – jakim antioksidansom, te kalijem i vitaminom B6 koji može pomoći u sprječavanju bolesti srca i olakšava cirkulaciju.

Također predstavlja dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina, koje također zaštitno djeluju za srce. Podjećamo, muškarci s bolesnim srcem su dvostruko skloniji razvijanju erektilne disfunkcije.

Savjet plus: isprobajte naš zdravi desert – mousse od avokada s tamnom čokoladom.

Bademi

Bademi djeluju kao seksualni stimulans i mogu pomoći s plodnošću. Bogati mineralima u tragovima koji su važni za seksualno zdravlje i reprodukciju, kao što su cink, selen i vitamin E. Cink pomaže povećati libido, količinu muških spolnih hormona i seksualnu želju; selen pomaže kod pitanja nepolodnosti, dok vitamin E osuigurava zdravlje srca.

Banane

Omiljeno žuto voće sadrži bromelain, enzim koji pospješuje muški libido. Banane također mogu pomoći onima koji ne pucaju na “duge staze” jer kalij i roboflavin povećavaju razinu energije i izdržljivosti.

Kalij također pomaže osigurati normalan rad srca, brine se za mišiće i regulira količinu vode
u organizmu.

Što izbjegavati ako želite dobar seks?

Možda nas čaša alkoholnog pića opušta i razvezuje jezik te olakšava
upoznavanje, no u stvari je alkohol najgora stvar za libido. Previše
pića će otupljeti želju i uzbuđenje, a najgore od svega, vaše inhibicije
mogu popustiti, što može dovesti do loših odluka.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo