Razotkrivamo mitove o čokoladi! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Razotkrivamo mitove o čokoladi!

Mliječna, bijela, tamna, s lješnjacima… Čokolada jednako prija i djeci i odraslima. Možemo li se prepustiti uživanju bez osjećaja krivnje?

Čokolada deblja

Točno i netočno
Pločica od 100 g tamne čokolade ima energetsku vrijednost od 520 kalorija. Zbog velike količine šećera (57 g) i masnoća (35 g), čokolada se ne savjetuje u dijetama za mršavljenje. Ali male količine, recimo jedno rebro dnevno, neće ugroziti vitki stas. U pločici čokolade nema više kalorija, masnoća, pa ni šećera, nego u 200 g krumpirića prženih u biljnom ulju. 

kBogata je hranjivim sastojcima

Točno
Sto grama čokolade sadrži trećinu preporučene dnevne doze
magnezija. Bogata je i kalijem, fosforom, vitaminom E i bjelančevinama, a katkada je obogaćena i kalcijem. Kakaov maslac, koji je
sastojak čokolade, sadrži masne kiseline (oleinsku i stearinsku) koje
snižavaju razinu štetnog kolesterola u krvi. Zahvaljujući velikoj
energetskoj vrijednosti, čokolada je od velike koristi sportašima i
djeci u doba rasta.

Poboljšava raspoloženje

Točno
Osjećaj ugode što ga osjetimo kad pojedemo malo čokolade nije slučajna posljedica finog okusa. Čokolada uistinu potiče organizam na lučenje endorfina, tvari koje poboljšavaju raspoloženje, a djeluje slično poput opijuma. Zato nas čokolada tako dobro tješi kad nas obuzmu brige, muče ljubavni jadi ili prodrma stres.

Uzrokuje prištiće

Netočno
Prije dvadesetak godina čokolada se nije savjetovala adolescentima jer se pretpostavljalo da može izazvati ili pogoršati akne. Danas je dermatolozi više ne zabranjuju mladim pacijentima. Nijedno znanstveno istraživanje nije potvrdilo da čokolada sama po sebi pospješuje nastanak akni.

Stimulira poput kave

Točno i netočno
Čokolada sadrži tvari koje potiču budnost i olakšavaju intelektualni rad, ali sadrži manje kofeina od kave, a k tomu ga organizam i slabije apsorbira iz čokolade.

kLako je postati ovisnik

Točno i netočno
Čokolada ne stvara ovisnost koja bi ugrozila zdravlje poput ovisnosti o duhanu, alkoholu ili umirujućim lijekovima. Ipak, osobe koje u određenim situacijama imaju neodoljivu potrebu za čokoladom (nakon tjelesnog napora, jakog uzbuđenja ili nekoliko dana prije menstruacije) mogu se donekle smatrati ovisnicima. No, prevelika količina čokolade opasna je samo za vitkost.

Sve su čokolade iste

Netočno
Tamna čokolada daje nešto manje kalorija jer sadrži manje masnoće (ali više šećera) u usporedbi s mliječnom čokoladom. Mliječna čokolada sadrži istu količinu bjelančevina i kalcija kao i tamna čokolada, dok u bijeloj čokoladi ima još više tih vrijednih tvari. Čokolada s bademima i lješnjacima sadrži pak nešto više magnezija. Dijetne čokolade sadrže manje šećera, i to u pravilu voćnih, ali jednaku količinu masne tvari kao i obična čokolada.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo