Psiha

Psiha

Dijelite li krevet sa svojim mališanima?

Ako svom mališanu dopuštate da se uvuče u vaš krevet po noći, znajte da na taj način ubijate dvije muhe jednim udarcem. Osim što svojeg mališana umirujete i pomažete mu zaspati, ujedno smanjujete njegovu vjerojatnost razvijanja pretilosti.

Što sve utječe na pretilost djece?

Tako barem tvrde istraživači Instituta preventivne medicine Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu, koji su svoje otkriće objavili na 19. Europskom kongresu o pretilosti u francuskom gradu Lyonu.

Djeca koja se bude više puta tijekom noći i odlaze roditeljima imaju isprekidan san i manje spavaju, što bi prema dosadašnjim saznanjima značilo da imaju veću mogućnost od razvijanja pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine, s obzirom na to da se nesanica i loša kvaliteta sna ističu kao važni faktori u razvitku pretilosti. No, kako, s druge strane, djeca koja ponekad spavaju s roditeljima imaju visoko razvijen osjećaj sigurnosti i pripadnosti, koji je vrlo važan za njihov osobni razvoj, znanstvenici su odlučili istražiti je li odlaženje roditeljima u krevet povezano s ubrzanim debljanjem.

Tako su istraživači okupili 645 mališana stara između dvije i šest godina koji su bili izloženi povišenom riziku od pretilosti jer su imali veću porođajnu težinu, njihove su majke bile nadprosječno teške prije i za vrijeme trudnoće ili zbog lošeg socioekonomskog statusa.

Iako su prethodne studije pokazivale kako je lošija kvaliteta sna jedan od važnijih faktora za razvitak pretilosti, rezultati ove studije su donijeli iznenađujuće zaključke: znanstvenici su otkrili kako djeca koja nikad noću nisu odlazila roditeljima u krevet imaju tri puta veći rizik od pretilosti, za razliku od onih koji su roditeljima dolazili svaku noć. Tako ona djeca koja noću ponekad spavaju u krevetima svojih roditelja imaju čak 70 posto manju mogućnost za razvitak pretilosti od onih koji to ne čine. Razlog tome je osjećaj sigurnosti koji djeca osjećaju zbog roditeljske pažnje i prisutnosti.

Ipak, znanstvenici upozoravaju i podsjećaju na rizike dijeljenja kreveta dojenčadi i roditelja te ne preporučuju tu praksu, dok za djecu nešto starije dobi sličnih preporuka nema.

Ordinacija.hr

Izvor: European Congress on Obesity

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo