Djeca bolje čitaju ako ih slušaju kućni ljubimci

djecak, pas, prijateljstvo, kucni ljubimac

Ako se vaš mališan muči s čitanjem, predložite neka svoju zadaću čita kućnom ljubimcu. Stručnjaci tvrde kako je ovo vrlo korisno za poboljšanje vještine čitanja.

Američki su stručnjaci spojili životinje iz azila i društveno koristan rad kako bi pomogli mališanima u savladavanju poteškoća u čitanju. Voditelj azila Tony La Russa započeo je program "All Ears" u kojem djeca čitaju naglas trima terapijskim psima po njihovom odabiru. Ne samo da su djeca uspjela poboljšati svoje čitalačke sposobnosti, nego su i stekla novog prijatelja.

Molly, koja je mješanka rottweilera, križanka Jack Russell terijera Lollipop i mješanac labradora Digorty strpljivo su slušali izlaganje malih učenika kroz razdoblje od deset tjedana pod nadzorom Veterinarskog fakulteta UC Davis.

Na kraju istraživanja, učenici stari između sedam i 12 godina su poboljšali svoju vještinu čitanja za 30 posto. U paralelnu su studiju bili uključeni učenici trećeg razreda jedne osnovne škole koji su naučili bolje čitati za 12 posto. Istraživači napominju kako su najveći napredak postigli mališani trećeg razreda jedne javne škole čija je prijašnja razina čitanja bila više karakteristična za drugi razred.

"Dobre vještine čitanja su ključne za razvoj znanstveno pismene populacije mladih ljudi. Te vještine olakšava čitanje naglas, a ova je praksa teška i zastrašujuća za neku djecu", objasnio je Martin Smith s Veterinarskog fakulteta, koji je ujedno i voditelj istraživanja. Osim to su ovi mališani naučili bolje čitati, bili su opušteniji i puni samopouzdanja kada su čitali psima, za razliku od čitanja svojim kolegama iz razreda ili odraslima.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!