Psiha

Psiha

Dječaci s ADHD-om skloniji pretilosti

Imate li malog hiperaktivca kod kuće? Ako vaše dijete ima ADHD, tada biste s više pažnje trebali nadzirati njegovu težinu i prehranu. Naime, stručnjaci su ustanovili vezu između ovog sindroma i pretilosti u odrasloj dobi.

Dječaci s ADHD-om imaju veće šanse za pretilost u kasnijoj dobi, upozoravaju njujorški stručnjaci. Oni su se oslonli na podatke jedne starije studije koja je proučavala dječake s poremećajem pažnje praćenim psihomotornim nemirom (ADHD-om) i pratili njihovo odrastanje sve do sredovječne dobi. Ovoj su se skupini nešto kasnije priključili i dječaci koji nisu imali nikakav poremećaj pozornosti pri odrastanju.

Kada su ispitanici imali prosječno 41 godinu, prikupljeni su podaci o njihovoj težini: muškarci koji su imali ADHD prosječno su težili 97 kilograma, a od njihovog ukupnog broja 41 posto je bilo pretilo. S druge strane, muškarci koji nisu imali ADHD prosječno su težili 88 kilograma, a upola manje je bilo pretilo – 22 posto.

“Kako više učimo o dijelovima mozga koji su moguće uključeni u pretilost, preklapaju se s regijama koje su uključene u ADHD. Čini se da je sustav nagrade od velike važnosti za oba stanja. Postoje spekulacije da pretilost barem djelomice odražava impulzivnost, loše planiranje i probleme s izborom koji idu ruku pod ruku s ADHD-om”, objasnio je Xavier Castellanos iz Centra za proučavanje djece Medicinskog centra NYU Langone, voditelj istraživanja.

Roditelji mališana koji su hiperaktivni trebali bi s posebnom pažnjom pratiti težinu i prehranu svog djeteta i to kroz duže razdoblje. Naime, kao je ova populacija sklonija pretilosti, to znači da jei sklonija onim bolestima koje gojaznost vuče za sobom, poput dijabetesa.

Što je to ADHD?

Hiperaktivnost je poremećaj pažnje praćen psihomotornim nemirom. Poznat je još pod imenom ADHD sindrom (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Danas se smatra kako čak tri do pet posto školske djece ima simptome hiperaktivnosti, a ovaj je sindrom češći kod dječaka nego djevojčica. Za dijagnozu ADHD-a treba biti prisutno barem šest simptoma nepažnje i/ili barem šest simptoma hiperaktivnosti i impulzivnosti. Saznajte o kojima je točno riječ u članku autorica Kabineta Korneo Hiperativno dijete.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo