Izljevi bijesa kod djece – što učiniti? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Izljevi bijesa kod djece – što učiniti?

Neki stručnjaci preporučuju zagrljaj, dok drugi preporučuju ignoriranje tog ponašanja dok ne prođe jer grljenje tijekom izljeva bijesa dijete može interpretirati kao nagradu za negativno ponašanje, što može pospješiti to ponašanje.

Prije 14 dana pisala sam o uzrocima zbog kojih dolazi do ovakvih ponašanja kod djece (Ima li vaš mališan izljeve bijesa?). U ovom članku dajem vam smjernice za reguliranje izljeva bijesa i savjete kako ostati miran u tim situacijama.

Neki načini reguliranja izljeva bijesa kod djece do dvije godine starosti:

 • Smanjiti količinu stresa kojoj je dijete izloženo. Umor, glad i pretjerana senzorička stimulacija povećavaju šansu ispoljavanja opisanih ponašanja.
 • Prepoznati okidače izljeva bijesa. Određene situacije poput odlaska u kupovinu, putovanja i posjeta te obiteljskih obroka češće izazivaju ispade bijesa. Ove radnje učiniti što ugodnijim za dijete.
 • Kada dođe do ispoljavanja ovog nepoželjnog poašanja, nastojte ostati smireni (ili se barem pretvarati!). Ako se naljutite, možete pogoršati situaciju i za vas i za dijete. Ako smatrate da trebate nešto reći djetetu, pazite da vam glas bude miran i umjeren (izbjegavati nadglasavanje ili vikanje), a vaše radnje polagane i smirene.
 • Čekati da izljev bijesa prođe. Ignorirati ponašanje dok ne prestane. Kada dijete ispolji bijes u svojoj punoj snazi, prekasno je za odvraćanje pozornosti ili obrazlaganje. Dijete neće biti u stanju u kojem će čuti, odnosno slušati. Ako se djetetu posveti puna pažnja, nehotice ga se može naučiti da takvim ponašanjem to može postići. 
 • Pobrinuti se da ovakvim ponašanjima dijete ništa ne postigne. Ako se izljev bijesa dogodio zbog nečega što ne želi napraviti, nježno ga natjerati da to napravi (npr. ako ne želi doći u kupaonicu, nježno ga odvesti). Ako se radi o nečemu što dijete želi, ne dozvoliti da to dobije bez obzira na vikanje, bacanje po podu, plakanje.
 • Biti dosljedan i miran u svom pristupu. Ako se ponekad popusti djetetu, a ponekad ne, situacija bi se mogla pogoršati.
 • Nagraditi dobro ponašanje. S entuzijazmom pohvaliti i/ili nagraditi dijete kada se uspješno nosi sa stresom.

Tijekom i poslije izljeva bijesa vašeg djeteta važno je ostati smiren te dosljedan u reakciji, što je izrazito teško. Dobra je ideja samo biti u blizini djeteta dok je u tom stanju. Ako ljutito napustite prostor u kojemu se dijete nalazi, ono može to doživjeti kao napuštanje. Bura emocija koja obuzme dijete tijekom ovakvih ispada može uplašiti i samo dijete, a vaša prisutnost dat će djetetu osjećaj sigurnosti.

Neki stručnjaci preporučuju zagrljaj, dok drugi preporučuju ignoriranje tog ponašanja dok ne prođe jer grljenje tijekom izljeva bijesa dijete može interpretirati kao nagradu za negativno ponašanje, što može pospješiti to ponašanje. Metodom pokušaja i pogreške treba pronaći pristup koji najbolje odgovara specifičnostima situacije i potrebama djeteta. To velikim dijelom ovisi o učestalosti, intenziteti i trajanju opisanih ponašanja.

Savjeti kako ostati mirni dok vaše dijete ima ispade bijesa:

Nošenje s izljevima bijesa djeteta je jako iscrpljujuće i stresno za roditelje. Ovo su neke ideje kako možete ostati smireni i fokusirani u tim situacijama:

Razvijte strategiju. Osmislite konkretan plan za nošenje s nepoželjnim ponašanjima u kojoj god se situaciji našli. Koncentrirajte se na provođenje tog plana ako do istih ponašanja dođe.

 • Prihvatite činjenicu da ne možete direktno utjecati na emocije i ponašanje vašeg djeteta. Sve što možete je pobrinuti se da je vaše dijete sigurno i da se smanji učestalost ovakvog ponašanja u budućnosti.
 • Prihvatite činjenicu da je za promjene potrebno vrijeme. 
 • Sjetite se da dijete to ne čini namjerno ili kako bi vam napakostilo. Djeca su jednostavno “zapela“ u lošoj navici ili nemaju razvijene vještine potrebne za nošenje sa situacijom.
 • Ignorirajte osobe koje vas bezobrazno pogledavaju ili opominju. Ako to čine zbog toga što ignorirate djetetov ispad u ponašanju, najvjerojatnije nisu bili u kontaktu s malom djecom.

Učestalost i intenzitet ovakvih ponašanja opadat će kako dijete bude odrastalo i postajalo vještije u nošenju s negativnim emocijama te korištenju primjerenog oblika komunikacije. Kada se radi o djetetu s razvojnim odstupanjima, dijete je potrebno učiti korištenju primjerenih oblika komunikacije kao što su geste, sličice i riječi. Dijete će postajati sposobnije u komuniciranju vlastitih želja i potreba. Ipak, izljevi bijesa se mogu nastaviti i u zrelijoj dobi ako postanu pouzdan način da dijete dobije ono što želi.

Pročitajte još jednom naše savjete, budite ustrajni i znajte da se s ovakvim problemom svakodnevno susreću gotovo svi roditelji male djece.

 

 

Autorica teksta:
Natalija Vrbas, mag. rehab. educ., floortime terapeut

 

 

Opširnije o autoricama Kabineta Korneo, njihovim uslugama i razvojnim programima možete
pročitati na Korneo.hr  ili im možete postaviti pitanje u
našoj rubrici Halo
doktore
.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo