Kako ga liječiti?

Shutterstock 488976454

Liječenje atopijskog dermatitisa uključuje pravilnu njegu suhe kože, izbjegavanje čimbenika pogoršanja ekcema, a u fazama pogoršanja ekcema primjenu protuupalnih lijekova.

Pravilna njega suhe kože uključuje redovito nanošenje emolijensa, izbjegavanje čimbenika pogoršanja ekcema (primjerice, suhi zrak, vunena odjeća, sapuni za pranje i slično), a u fazama pogoršanja primjenu lijekova, kao što su kortikosteroidi i imunomodulatori za lokalnu primjenu. Među roditeljima je često prisutan strah od kortikosteroida, što nerijetko dovodi do pogrešna liječenja.

Kortikosteroidi se nanose na ekceme, smiruju svrbež i crvenilo. Primjenjuju se prema uputama liječnika, uz pismenu evidenciju uporabe i potrošnje. Ako se kortikosteroidi troše na taj način, kontrolirano, siguran su oblik terapije. Vrlo brzo smiruju simptome atopijskog dermatitisa i poboljšavaju kvalitetu života.

Lokalni imunomodulatori ili imunosupresivi djeluju tako da mijenjaju imunološki odgovor u koži. Njihova uporaba savjetuje se u djece starije od dvije godine.

Antibiotici su potrebni u slučajevima sekundarnih bakterijskih infekcija. Često se primjenjuju i kreme u kombinaciji kortikosteroida i antibiotika, koji odlično smiruju ekceme.

Antihistaminici u neke djece povoljno djeluju na smirenje svrbeža.

Ne zaboravite, vaš liječnik će prepisati lijekove koji najbolje odgovaraju vašem djetetu.

Vratite se na Specijal Pomoć djeci s AD-om - powered by EXOMEGA

Foto: Shutterstock
 Prati nas na Viber Public Chatu!