Psiha

Psiha

Kako i koliko često kupati novorođenče?

Za držanje mokrog i skliskog novorođenčeta potrebno je malo prakse i samopouzdanja, no ne brinite, nakon nekoliko kupanja, vi i vaše dijete ćete se priviknuti i uživati u druženju.

Vaše novorođenče koje se tek privikava na svijet oko sebe spremno je za prvo kupanje i vrijeme je da učinite sve potrebne pripreme, kako bi kupanje bilo što ugodnije. Naime, kupanje novorođenčeta ne služi samo kako bi vaše dijete bilo čisto, nego i za dodatno zbližavanje vas i djeteta. Neke bebe uživaju biti u toploj vodi od samog početka, dok nekima treba vremena da se priviknu na taj novi osjećaj vode na njihovoj osjetljivoj koži.

Prvi tjedan

Prvih tjedan dana nakon poroda se ne preporučuje kupanje bebe, nego samo nježno brisanje toplom gazom ili ručnikom i to od glave do pete. Prije nego što počnete s brisanjem djetešca, pobrinite se da je prostorija u kojoj to činite topla, odnosno temperatura ne smije biti ispod 22°C. Napunite posudu s toplom vodom, stavite novorođenče na čisti ručnik, skinite ga i počnite s brisanjem.

k

Počnite s licem bebe, odnosno, brisanjem očiju, počevši od unutarnjeg kuta očiju prema van. Kada obrišete jedno oko, nemojte s istim djelom ručnika brisati drugo oko, kako se moguće bakterije i prljavština ne bi prenijele s jednog oka na drugo. Ručnik često ispirite u toploj vodi, kako bi uklonili bakterije, prljavštinu i kako bi ručnik cijelo vrijeme bio topao. Obrišite bebi uši, nos i cijelo lice, no nemojte brisati unutar uha. Svaki dio tijela detaljno obrišite, kako biste uklonili znoj i prljavštinu koja može na nježnoj bebinoj koži izazvati različite iritacije. Nikako nemojte zaboraviti područje iza ušiju.

Naravno, prilikom svakog mijenjanja pelene, potrebno je temeljito obrisati bebino međunožje, koje uključuje genitalije i stražnjicu. Za to su najbolje vlažne bebi maramice koje možete kupiti u svim trgovinama mješovitom robom te drogerijama, vrlo su nježne za bebinu kožu, ali čiste prljavštinu od fekalija.

Kako brišete bebine dijelove tijela mokrom krpom, tako ih i brišite sa suhom, kako bebi ne bi bilo hladno. Nakon što ste oprali bebu, koži možete premazati sa blagim losionom za bebe ili uljem za bebe, kako bi spriječili kožu od ljuštenja i isušivanja.

Prvo kupanje

Prvo kupanje se preporučuje tek nakon što otpadne pupčana vrpca. Ako vam je ovo prvo dijete, možda će vas biti pomalo strah prvog kupanja, no morate ostati mirni kako biste mogli držati dijete dok se počne micati u kadi. U tim trenucima također preporučamo da zamolite još jednu osobu za pomoć. Za držanje mokrog i skliskog novorođenčeta potrebno je malo prakse i samopouzdanja, no ne brinite, nakon nekoliko kupanja, vi i vaše dijete ćete se priviknuti i uživati u druženju. Većina beba voli toplu vodu, pa će se većina njih nakon početnog oduševljenja smiriti i nakon kupanja zaspati.

kU prostoriju u kojoj kupate bebu zagrijte na ugodnu temperaturu, pobrinite se da su u prostoriji zatvoreni prozori, da nema propuha niti bilo kakvog strujanja hladnog zraka. Također, tijekom prvih tjedana nakon rođenja beba, kupanje će vam biti mnogo lakše u kadici za bebe ili pak primjerice kuhinjskom sudoperu. Velika kada može vam biti vrlo nespretna za kupanje novorođenčeta, posebno ako još nemate toliko prakse u tome.

Koliko često kupati?

Bebu ne morate i možete kupati svaki dan, to je više stvar vašeg izbora, a svaki dan između kupanja, bebu možete brisati toplom krpom, baš kao i u prvim danima, prije nego što je otpala pupkovina. Bebu ipak treba kupati najmanje dva do tri puta na tjedan. S obzirom da je u Hrvatskoj voda većinom tvrda, dobro razmislite hoćete li bebu kupati baš svaki dan, jer bi moglo doći do isušivanja bebine kože. Osim toga nikako nemojte propustiti u vodu staviti posebnu kupku za bebe, koja njeguje bebinu kožu i ublažava isušivanje. S obzirom da su te kupke na bazi ulja, budite oprezni jer će beba zbog nje biti još skliskija za držanje.

Još savjeta…

 1. Operite ruke, pripremite sve potrebne stvari za kupku – spužvu, kupku za bebe, barem jedan ručnik, pelenu i odjeću.
 2. Napunite kadicu za bebe i neku lavor toplom vodom, po prilici 13-ak centimetara, dovoljno da možete bebu staviti u vodu i da su joj ramena pod vodom.
 3. Voda ne smije biti niti pretopla niti prehlada. Preporuča se temperatura od oko 37oC, a temperaturu možete izmjeriti s termometrom za vodu.
 4. Kada ste napunili kadicu, donesite bebu, svucite ju, zamotajte u ručnik tako da glava bude slobodna i kako biste lakše oprali bebinu kosu i lice prije nego što ju pustite u vodu. Nakon toga, možete ju spustiti u vodu i brzo oprati ostatak tijela ako beba ne uživa u kupki. Ako pak uživa, nema razlog za pranje lica i kose izvan kadice. Pustite bebu da uživa u kupanju.
 5. Operite bebine oči, uši, lice i vrat baš kako biste to učinili da brišete bebu ručnikom. 
 6. Držite bebu da joj je glava iznad vode, a njezinu glavu (i kosu ako ju ima) operite s laganim šamponom, pri tome koristeći mekani flanelni ručnik. Nakon toga dobro isperite i osušite glavu i kosu.
 7. Ako je prije kupanja beba napunila pelenu s izmetom, prije nego što ju stavite u kadu, obrišite ju, kako fekalije ne biste prenosili u vodu.
 8. Prilikom stavljanja bebe u vodu, stavite prvo noge, koristeći jednu ruku kako biste poduprli glavu i vrta.
 9. Operite dijete s blagim bebi sapunom, pH neutralnim i bez mirisa ili pak u vodu dodajte bebi kupku.
 10. Ako preferirate kupati dijete samo u vodi, ipak preporučamo da za područje prepona gdje cijelo vrijeme ima pelenu operete s blagim sapunom, jer dječje fekalije imaju veliki postotak masti, a sa sapunom ćete ih lakše ukloniti s djetetove kože.
 11. Prilikom kupanja, možete koristiti ruke, spužvicu ili flanelni ručnik kako biste oprali bebu.
 12. Dobro isperite bebu nakon što ju dignete iz kade, a dignite ju na način da s jednom rukom držite njezin vrat i glavu a druga ruka neka vam bude ispod stražnjice, s time da s palcem i kažiprstom držite bebu oko jedne noge u području prepona.
 13. Nakon ispiranja, zamotajte bebu u ručnik s kapuljačom, obrišite ju, namažite područje prepona i genitalija hidratizirajućom kremom i stavite pelenu. Nakon toga, ponovno ju zamotajte u suhi ručnik ili deku, te desetak minuta grijte u svojem zagrljaju.
 14. Nakon toga obucite bebu u čistu odjeću, zamotajte ju u meku i toplu deku i uspavajte.
 15. Nikad ne ostavljajte bebu samu u kadici. Niti sekunde!

 

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo