Psiha

Psiha

Kako motivirati djecu na obavljanje svakodnevnih zadataka: 10 koraka će pomoći

Shutterstock

Vrlo često se događa da kada roditelj djetetu kaže da nešto napravi, ono se na to ogluši ili jednostavno kaže budem i na tome ostane.

Njima su kućanski poslovi dosadni, baš kao i nama odraslima. Sjetite se samo koliko ste puta odgodili recimo pranje prozora ili preslagivanje ormara. A kada se jednom uhvatimo posla onda ga želimo što prije odraditi jer znamo da što ga brže napravimo prije ćemo biti slobodni za aktivnosti koje nas vesele.

Kako u vrtić bez suza? Ovih 5 savjeta pomoći će djetetu, ali i roditeljima

Međutim, većini djece ta logika ne funkcionira. Naprosto nemaju kapacitete za takvo razmišljanje. Umjesto toga ona se dure, ljute i rastežu samo kako bi izbjegla zadatak poput slaganja knjige u torbu ili pospremanje igračaka.

Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da riješite borbe oko obaveza i motivirate dijete:

1. Omogućite djetetu da izabere kućanske poslove koje želi napraviti (ako želi svaki dan može napraviti nešto drugo). Dijete će puno prije odraditi ono što samo izabere nego što mu nametnete.

2. U dogovoru s djetetom napravite tjedni raspored obavljanja kućanskih poslova. Ako dijete voli iznenađenja, neka kroz igru dobije zadatke:

  • Bacanje kockice s navedenim zadacima.
  • Obojite štapiće od sladoleda u razne boje pri čemu svaka boja označava neki zadatak. Ovisno koju boju izvuče, taj zadatak treba obaviti.

3. Pokažite djetetu kako treba nešto napraviti.

4. Dajte jasne upute i podijelite zadatak na manje cjeline (knjige spremi na policu, igračke stavi u kutiju, stavi knjige za školu u torbu i sl.). Mi odrasli znamo što, na primjer, pospremi sobu znači, dijete baš i ne. A isto tako to djetetu može djelovati kako velik posao.

5. Neka obavljanja bude zabavno. Pustite omiljene pjesme, pjevajte i plešite dok čistite.

6. Budite primjer. Neka vidi da obavljanje kućanskih poslova nije neka muka i dosada.

7. Dajte mu izazovnije zadatke. (Ako uz vašu pomoć redovito slaže suđe u perilicu, neka to počne raditi samo).

8. Dajte mu vremenski okvir za obavljanje zadatka. Ako vidite da neće uspjeti u roku odraditi, pomognite mu i čestitajte si na dobro bavljenom poslu. Naime, važno je i da dijete shvati da se u obavljanju kućanskih poslova ne drži svatko strogo svog zadatka, već da i pomaže drugima ako zatreba.

9. Zahvalite im na pomoći i pohvalite ih. Upravo to će ih to potaknuti da ponovo sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova.

10. Objasnite posljedice ne odrađivanja zadatka (ako ne staviš suđe na pranje, sutra nećeš imati iz čega jesti).

Kako razgovarati s djecom oko potresa? Evo što je dobro reći, a što nije

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo