Psiha

Psiha

Kako obnoviti oštećenu kožnu barijeru?

Jednostavno, redovitim nanošenjem emolijensa. A što je to emolijens?

Emolijensom (lat. emolliens = koji omekšava) nazivamo topički pripravak koji sprječava isušivanje kože i pomaže pri održavanju njezine vlažnosti. Hrvatska inačica te riječ je ovlaživač, a označava postupak dodavanja vode koži. Emolijensi su proizvodi koji se u dermatologiji najčešće preporučuju, jer umiruju svrbež, najčešći simptom suhe kože, i sprječavaju daljnje  fizičko oštećenje kože, smanjujući tako potrebu za kortikosteroidima i drugim lijekovima.

Primjenom emolijensa ne samo da liječimo suhoću kože i sprječavamo razvoj ekcema, nego ujedno sprječavamo prodor alergena u dublje slojeve kože i kasniji razvoj alergijskih reakcija.

Novije studije usmjerene su na redovito nanošenje emolijensa ne samo u djece s već razvijenim atopijskim dermatitisom, nego i u onih koji imaju predispoziciju da razviju dermatitis (ako njihovi roditelji, braća ili sestre imaju atopijsku bolest) u svrhu sprječavanja razvoja dermatitisa i drugih alergijskih bolesti.

Njihova redovita primjena nužna je u svakodnevnoj njezi suhe kože, a od iznimne su važnosti i u dermatološkoj terapiji bolesti praćenih suhoćom kože, kao što je atopijski dermatitis.

Pri odabiru proizvoda za njegu atopične i vrlo suhe kože bolesnik se može odlučiti za osnovni emolijens ili za emolijens nove generacije. Prva odlika emolijensa nove generacije trebala bi biti učinkovitost, što znači da obnavlja zaštitnu barijeru kože te ima umirujuće i protuupalno djelovanje. Druga odlika je sigurnost jer je riječ o proizvodima koji se godinama svakodnevno i u velikim količinama nanose na kožu s oštećenom funkcijom barijere. I na kraju, tekstura proizvoda treba biti takva da se lako nanosi, jednostavno razmazuje i dobro upija.

Vratite se na Specijal Pomoć djeci s AD-om – powered by EXOMEGA

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo