Psiha

Psiha

Kako pripremiti dijete za uspješno rješavanje testova?

Pokažite svom školarcu da razumijete njegove probleme i strahove. Vaše razumijevanje i podrška značajno će pomoći uspjehu vašeg djeteta.

Bliži se kraj školske godine, a samim time i razdoblje čestog pisanja testova. Testovi kod neke djece izazivaju dodatan strah pa se nerijetko događa da su rezultati lošiji nego kod usmenog odgovaranja.

Više je razloga za to:

  • Prvi razlog često leži u stresu. Naime, kod sresne situacije kod jednog broja ljudi luči se hormon koji blokira naše razmišljanje. Kod takve djece trema i stres dovedu do toga da se ne mogu sjetiti onog što su učili i što u opuštenim situacijama znaju.
  • Drugi razlog je što kod pisanja testova učenik ne dobiva povratnu informaciju o svom odgovoru. Prilikom usmenog ispitivanja postoji kontakt između ispitivača i učenika iz kojeg učenik može pratiti koliko uspješno odgovara i ide li njegovo odgovor u pravom smjeru.

Kako pomoći djetetu da se pripremi za test i postigne što bolje rezultate:

1. Prvo važno pravilo je početi učiti za test čim se sazna kada će se test pisati. Ako je dijete dobro pripremljeno i sigurno u svoje znanje, i stres će za njega biti manji, pa samim time i eventualna blokada.

2. Igrajte se ispitnih situacija kod kuće. Pripremite djetetu test, uvedite kriterije, postavite vremensko ograničenje i kreirajte uvjete kao na testiranju. Na taj način ćete priviknuti dijete na takvu situaciju.

3. Podsjetite dijete da pitanja pročita pažljivo, da ne juri s odgovorom dok nije potpuno sigurno u njega. Često pitanje i nudi odgovor ako ga se pažljivo čita.

4. Ako postoii više ponuđenih odgovora i dijete ne zna koje je pravo, možda ga sistem eliminacije dovede do točnog odgovora. Podučite ga tom malom triku.

5. Skrenite pažnju da ne gubi vrijeme na zadatke koje ne zna. Takve zadatke nek zaokruži i vrati se na njih kada riješi sve ono što zna. Na taj način ne gubi dragocjeno vrijeme.

6. Nakon što sve riješi slijedi obavezna provjera! Nek joše jednom pročita sva pitanja i sve svoje odgovore.

7. Neka svaki puta obavezno OKRENE STRANU i provjeri jesu li sva pitanja riješena. Nerijetko se događa da mlađa djeca od treme zaborave pogledati drugu stranu pa pola ispita ostane neriješeno.

Budite podrška svom školarcu. Pokažite da razumijete njegove probleme i strahove. Vaše razumijevanje i podrška značajno će pomoći uspjehu vašeg djeteta.

 

Autorice teksta:

Nataša Čičin-Šain, prof defektolog i Stela Horvat, prof
rehabilitator

 

 

 

Opširnije o autoricama, njihovim uslugama i razvojnim programima možete
pročitati na Korneo.hr ili im možete postaviti pitanje u
našoj rubrici Halo,
doktore
!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo