Psiha

Psiha

Kako provesti ugodne Božićne praznike sa svojom obitelji?

Opustite se. Duboko udahnite. Sjetite se sebe kada ste imali tri, četiri ili pet godina za vrijeme Božićnih blagdana.

Čega ste se prisjetili? Božićnih poklona ili večeri s roditeljima i braćom? Sjećate li se atmosfere koja je tada vladala? Kako ste se osjećali? Što biste vi željeli da se vaše dijete prisjeća jednog dana? Ugodne obiteljske atmosfere ili količinu poklona koju je dobio?

Komercijalizacija proizvoda nametnula je izazove svakome da kupi veliki broj poklona za svoje najdraže. I dok se s jedne strane ostvaruju snovi nekih o prekrasnom Božićnom drvcu s mnoštvom poklona ispod njega, s druge strane se, svjesno ili ne, uči djecu da je normalno da se dobiva mnogo poklona za Božić. Posljedično, sadržaj pisma Djedu Mrazu sadržavat će nekoliko skupih igračaka. A što se potom događa? Dijete s prevelikom količinom igračaka se lako prebacuje s jedne igračke na drugu, ne razvija odnos prema njima, te ne nauči cijeniti igračke već stalno očekuje nešto novo, nešto drugačije bez zadubljivanja u prethodno.

A kako onda provesti ugodne praznike za svojom djecom i partnerom?

djecaBožićno vrijeme idealno je za prisjećanje starih, ugodnih uspomena, koje mogu biti temelj idealnih priča za vaše dijete. Stoga, opustite se, doživite mirise koje vas okružuju i započnite s pričama kako ste vi provodili Božićne blagdane kao mali, čega se sjećate, ima li nešto što biste željeli da i vaše dijete doživi itd.

Osim pričama, djetetovu pažnju ćete zaokupiti zanimljivim obiteljskim igrama. Ukoliko se svide vama i vašoj obitelji, ponavljajte ih iz godine u godinu. Postat će vaši mali, posebni obiteljski rituali, a djeca će ih se rado prisjećati tokom čitave godine i s veseljem očekivati Božić kako bi ih ponovno igrali. Navodimo neke igre za primjer. Možete ih dopuniti, smisliti nove igrice na temelju njih. Prepustite se svojoj mašti i mašti vašeg djeteta. Odvest će vas u carstvo ugodnih trenutaka.

Igra “Ispod imele (možete iskoristiti i neku drugu grančicu ako nemate imelu)“: svi se trebaju skupiti ispod imele u glavnoj sobi. Prvi igrač treba iskliznuti papuču tako da se zaustavi točno ispod imele. Ako ne uspije, igra sljedeći. Ako uspije, onaj prema kome je papuča usmjerena, treba zgrabiti papuču i pobjeći prije nego što ga uhvate. Igra će izazvati radost i veselje, djeca će je s radošću igrati s vama!

Igra “Lov na blago” : Sakrijte bombone, čokoladu ili neki drugi slatkiš negdje u kući. Na božićno drvo stavite prvu zagonetku (može biti i sličica koja će biti asocijacija) koja će djecu uputiti u kupaonicu, gdje će pronaći drugu zagonetku koja će ih uputiti u spavaću sobu, gdje će pronaći treću zagonetku itd. Kada konačno pronađu slatkiš, silno će u njemu uživati.

bozicIgra “Reci mi zbog čega me voliš” :     Dok sjedite za stolom, odaberite jednog člana obitelji kojem ćete iskazati poštovanje i neka svaki član obitelji odabranoj osobi kaže zašto je voli, cijeni i poštuje. Odabranoj je osobi dozvoljeno samo zahvaliti se. Nakon što je svatko za stolom imao priliku reći nešto o odabranoj osobi, tada ta osoba treba izabrati iduću osobu za stolom kojoj će ostali reći zašto je cijene, vole i poštuju. Igra je gotova kada svi za svaku osobu za stolom kažu zbog čega je vole, cijene i poštuju.

Igra “Vremenski stroj obitelji” : Uz pomoć fotoaparata napravite fotografski vremenski stroj. Kupite rolu filma i fotografirajte obitelj u različitim situacijama. Nemojte razviti film, nego ga vratite u kutijicu i napišite do 2015. godine. Oko kutijice zavežite vrpcu i vješajte je na božićno drvo svake godine, sve do 2015., kada je vrijeme da razvijete film i uživate u slikama koje prvi put vidite.

Budući da su Božićni blagdani vrijeme kada se mnogo toga događa, imajte na umu da maloj djeci (osobito u starosti od 1-2 godine) ne mijenjate navike, poput vrijeme hranjenja i spavanja. U suprotnom, dijete će biti neraspoloženo, plačljivo i nervozno. Također, ukoliko dijete vodite po trgovačkim centrima, moguće je da će biti previše stimulirano. To znači da će biti jako uzbuđeno, te da postoji mogućnost da će zbog prevelike uzbuđenosti, dijete biti razdražljivije, stalno će nešto očekivati i tražiti od vas.

Stoga, vodite računa da dijete što manje vodite na takva mjesta (dogovorite se da vaše dijete jedan dan čuvaju prijatelji ili rodbina i sami obavite kupovinu, a drugi dan možete ponudite da vi njima pričuvate njihovu djecu dok oni obavljaju kupovinu), te svakako vodite računa da se djetetove potrebe ne mijenjaju tokom blagdana i da ih treba zadovoljavati kao i prethodnih dana u godini.

I najvažnije od svega, uživajte u prekrasnim trenucima sa svojom obitelji.

 

Tatjana
Tatjana Gjurković, dipl. psiholog
certificirani terapeut igrom
Centar
Proventus (www.centarproventus.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo