Psiha

Psiha

Koliko znate o zaštiti beba od sunca? Opreza nikada dovoljno!

Došlo je vrijeme dugo očekivanog godišnjeg odmora i brčkanja u moru.

Međutim, uz uživanje na plaži, dolazi i sunce, te opasnost od opekotina, kako za nas odrasle tako i za bebe i djecu.

Razlog zašto su bebe i djeca tako osjetljiva na sunce je taj da im je koža do deset puta tanja od kože odrasle osobe. Isto tako njihova koža nema sposobnost stvaranja vlastite zaštite. Ona se počinje razvijati s navršenom prvom godinom života.

Upravo zato treba izbjegavati izravno izlaganje suncu beba mlađih od 6 mjeseci. Njima je dovoljno svega par minuta na suncu da im koža izgori. Iako se crvenilo relativno brzo povuče, trajne posljedice postaju vidljive i godinama kasnije u obliku pjega, pigmentacija ili raka zbog gomilanog oštećenja.

Visoki tlak jedna je od najčešćih kroničnih bolesti i kod djece, a sve zbog – debljine

No, to ne znači da se ne može uživati u kupanju i igrama na plaži. Samo se treba pridržavati nekih pravila vezanih uz boravak na suncu. Odnosno, ne izlaziti na sunce između 10 i 16 sati, a na plaži bebama i djeci treba osigurati boravak u hladu. A kada dijete navršeni 6 mjeseci mogu se početi korisititi kreme za sunčanje sa faktorom SPF 50. Ako je moguće, najbolje je korisititi organske kreme jer ne sadrže kancerogene sastojke. Ono što će zaštiti dječju osjetljivu kožu je i lagana bijela majca kratkih rukava. U njoj se beba može i kupati.

S time da je bitno naglasiti da se krema mora nanjeti najmanje pola sata prije izlaska i svaki dva do tri sata za vrijeme boravka na plaži. Također treba voditi računa i o odjeći. Ona treba biti lagana i svjetlih boja, a za kape je poželjno da imaju i zaštitu za vrat.

Uz brigu o zaštiti od sunca ne treba zaboraviti ni na unos tekućine. Tijekom ljetnih vrućina tijelo dodatno gubi vlagu kroz znojenje, pa je djeci potrebno osigurati dovoljno tekućine. Osim vode dobro je prehranu obogatiti i hranom bogatom vitaminima, kao što je voće.

Genijalan način kako djeci objasniti što su virusi: Potrebno vam je samo brašno

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo