Ne vozite svog mališana u školu! Evo zašto! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ne vozite svog mališana u školu! Evo zašto!

Sljedeće jutro kada budete vozili svog mališana u školu, sjetite se rezultata najnovijeg istraživanja.

Naime, udruženi danski istraživači ustanovili su kako djeca koju roditelji voze u školu imaju slabiju koncentraciju od onih koji hodaju ili bicikliraju do svog “radnog mjesta”.

Osim što na taj način “vježbaju” svoju samostalnost, djeca koja pješke idu u školu smanjit će svoj rizik od pretilosti i na jednostavan se način zaštititi od ove javno-zdravstvene epidemije modernog doba. Jednako tako će i osigurati bolji uspjeh u školi, tvrde danski istraživači.

Oni su mjerili razinu koncentracije mališana i ustanovili kako su se bolje koncentrirali oni koji su u školi išli pješke ili pedalirali, usporedno s rezultatima njihovih kolega koje su roditelji vozili u školu. Ovi su rezultati iznenadili stručnjake, koji su se prvotno koncentrirali na učinak doručka na sposobnost koncentracije učenik, no sada su bili primorani promijeniti svoju hipotezu.

“Rezultati su pokazali da doručkovanje i ručanje utječu na razinu koncentracije, ali ne toliko u usporedbi s vježbom. Tako se sposobnost koncentracije učenika trećeg razreda koji vježba i biciklom ide u školu povećava i jednaka je onoj učenika koji je pola godine napredniji u svom školovanju“, objasnio je Niels Egelund, jedan od autora istraživanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo