Psiha

Psiha

Odigrana predstava “U strahu su crni zubi”

Igor Šoban/PIXSELL

Kako bi svako dijete naučilo zašto je važno pravilno prati zube i tako prevenirati razvoj karijesa, Večernji je list organizirao niz predstava u suradnji sa zagrebačkim kazalištem Tvornica lutaka kako bi zdrave navike djeca usvojila uz humoristične anegdote.

Karijes se u osam posto slučajeva javlja već kod djece u dobi od dvije godine pa je iznimno važno ustrajati na edukaciji djece, ali i roditelja te nastavnika, kako bi naučili osnovna pravila održavanja oralne higijene i njene važnosti.

Prva predstava pod naslovom “U strahu su crni zubi”, čiji tekst i režiju potpisuju Petra Radin i Mario Kovač, odigrana je u OŠ Gračani u Zagrebu, a glumili su Petra Radin, Filip Detelić, Matija Šakoronja i Josip Brakus. Što obuhvaća oralna higijenu te što se dogodi ako se ona ne provodi, djeci su pokazali Popaj, Stomatologinja Zubić, Lovac Luka i vuk Vuk, likovi u predstavi.

Oduševljeni predstavom, učenici su željeli podijeliti svoja nova znanja i s našim čitateljima

Paula Tojičić iz 4a razreda ponosno je izjavila kako je iz predstave naučila da prije spavanja ne smije jesti slatko, a ako ipak pojede nešto, obvezno odmah mora oprati zube. Paulin kolega, Gabrijel Kuzmić iz 4b razreda pere zube dva puta na dan jer ga je mama upozorila da će u suprotnom dobiti karijes i neće se moći, kad odraste, baviti zanimanjem koje je odabrao.

Fran Gjuran iz 2c razred počeo je prati zube još kao jako mali te napominje da se to radi četkicom i pastom za zube. Nikada ih ne zaboravi oprati jer ga na to podsjećaju mama i tata.

Osim glumcima, učenici su imali prilike postavljati pitanja i dr. med. dent. Ivi Pende Čupić, specijalizantici preventivne i dječje stomatologije, Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja im je primjerom pokazala kako se pravilno čiste zubi.

“Na žalost, uvijek imamo osjećaj da se ne vodi dovoljno brige o zdravlju dječjih zubića. Moramo poboljšati higijenu i svijest o zdravlju usne šupljine i upravo smo zato tu – da prenesemo znanje. Strah od zubara normalan je kod djece, ali dužnost je roditelja i stomatologa to predstaviti kao nešto potrebno i nezaobilazno”, naglasila je dr. Pende Čupić.

Preporuka je stomatologa posjetiti zubara jednom godišnje, a pedodonti imaju zadatak biti strpljivi i nježni kako bi male pacijente pridobili te ih naučili i upozorili da zube treba njegovati do kraja života.

“Ovaj je projekt vrlo dobar i iznimno važan jer se djeci predstavlja oralna higijena na zanimljiv i njima blizak način”, istaknula je dr. Pende Čupić.

Ravnateljica OŠ Gračani Nataša Gjuran uvijek rado organizira edukativna događanja za svoje učenike jer smatra da tako djeca puno lakše i brže stječu nova znanja.

Svako je dijete na dar dobilo Signalovu četkicu, a ona će ih, iako vjerojatno kod kuće imaju svoju, podsjećati na ono što su danas naučili”, zaključila je ravnateljica.

Više o projektu “Blistav osmijeh” saznajte ovdje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo