Psiha

Psiha

Omogućite svom djetetu nezaboravno djetinjstvo

Velika većina nas će se nostalgično prisjetiti svog djetinjstva kada vidimo neku staru fotografiju ili uspomenu. S osmjehom ćemo se sjetiti starih prijatelja i starih igara koje smo se tada igrali i pomisliti kako smo imali lijepo djetinjstvo, unatoč tome što smo odrastali za vrijeme rata, u vrlo lošim sveopćim okolnostima.

No, ti trenuci, te igre toliko su nas punile pozitivnom energijom, toliko su nam bile važne da ih se danas možemo prisjetiti s toplinom u srcu. Ako smo imali tu sreću da su se naši roditelji igrali s nama, tada će nas te drage misli i uspomene prisjetiti i na njih, naših sada sve starijih roditelja, kako su bili tada mladi kao mi danas. Njihovom uključenošću u igru, prešutno su govorili da su zainteresirani za nas, za naše interese. Dok smo se igrali imali prilike razgovarati, upoznavati se međusobno.

Danas možemo s ponosom reći kako je baš to bio naš tata, naša mama i kako su nam baš oni posvećivali pozornost. Ako smo se s njima igrali neku društvenu igru koju se i danas kao odrasle osobe možemo igrati sa svojim prijateljima, tada možemo biti skloniji igrati se baš te igre, otvorenog srca i s istim interesom kao kada smo bili mali. Na neki način, tako svaki puta možemo opet bili mali, opušteni i zaigrani.

Jedna od mojih omiljenih igara u djetinjstvu su bile lego kocke. Zajedno sa sestrom napravila bih čitav grad, sa svim osnovnim uslugama poput benziske crpke ili pekarnice. Znale smo se igrati satima u našem lego gradu. Naši roditelji se, nažalost, u tu igru nikada nisu uključivali. No, srećom, kada smo bile malo starije, tada su nas naučili kartati Kanastu. Premda smo se znali igrati i neke druge društvene igre, najviše smo se kartali Kanastu i u tome smo najviše uživali zajedno.

Danas, nakon 15-tak godina nakon tog životnog perioda, uvijek se iznova rado prisjetim kako smo se kartali zajedno, kako smo tada bili zajedno i nešto zajedno radili. Zbog prerane tatine smrti, te uspomene su mi posebno drage i važne. Tada sam imala prilike uživati u provođenju vremena s njih oboje i to ću pamtiti do kraja života.

Današnji dnevni ritam takav je da mnogi imaju osjećaj kako ne provode dovoljno vremena zajedno. A kada ga i provode (i ako su iskreni prema samima sebi), često će reći da nisu doista ovdje i sada s djetetom i partnerom, da su mislima negdje drugdje. Bez obzira na svakodnevnu zaposlenost, dani nepovratno prolaze, djeca odrastaju, roditelji stare. Zato je važno biti svjestan svega navedenog i odlučiti još danas uvesti promjene u svakodnevnicu.

Centar Proventus je pripremio program za roditelje i djecu “Vrijeme za nas“ upravo potaknut problematikom većine mladih roditelja. Program je koncipiran u 12 radionica s roditeljima i djecom jedanput tjedno u trajanju od jednog sata. Na tim radionicama roditelji imaju prilike se doista posvetiti igri s djetetom, upoznati sebe i njega bolje te zajedno s njim stvarati uspomene koje će djetetu zauvijek ostati kao toplina oko srca.

Prijave su u tijeku. Za više informacija nazovite na 095 804 3982 ili pišite na tatjana@centarproventus.hr. Uvodna radionica za roditelje je 26. rujna.

 

Autorica teksta:

k
Tatjana Gjurković
, dipl.
psiholog

certificirani terapeut
igrom

Centar Proventus (www.centarproventus.hr)
www.terapijaigrom.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo