Ove 4 fraze nikada ne koristite pred djetetom - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ove 4 fraze nikada ne koristite pred djetetom

Sigurno već znate koliko štete mogu učiniti izjave poput “pričekaj da se otac vrati kući pa češ vidjeti” ili ” žao mi je što nisi nalik svojoj sestri”, ali postoje i manje očiti izrazi koji mogu poljuljati djetetovo samopouzdanje, pa ih se preporučuje izbjegavati, zbog dobrobiti djeteta ali i vas.

Ovih pet rečenica nemojte nikada reći djetetu:

1. “Odličan posao.”

Istraživanja pokazuju kako se zbog ove fraze ( i sličnih) djeca više oslanjaju na potvrdu roditelja nego na razvijanje motivacije. Na primjer, ako vam je dijete pobijedilo u nogometnoj utakmici nemojte reći “Super igra” nego “Odlično si reagirao, sviđa mi se način na koji dolaziš do rješenja.”

2. “Vježbanje vodi do savršenstva”

Iako je istina da će dijete napredovati s izoštravanjem vještina, ono zbog takvih izjava može biti pod pritiskom kako bi uvijek postiglo savršene rezultate. Umjesto te fraze pokušajte dijete ohrabriti da ulaže napor u ono što voli kako bi napredovao i bio ponosan na vlastiti uspjeh.

3. “Nije ništa strašno”

Ako vam dijete padne i razdere koljeno vjerojatno je vaša prva reakcija smiriti ga uz uvjeravanje da je sve O.K. Vjerovali ili ne zbog toga će se ono osjećati samo gore. Posao roditelja je smiriti dijete, objasniti mu što se dogodilo i pokazati da razumijemo njegove osjećaje. Pokušajte s rečenicom “Ovo je bio strašan pad. Želiš li flaster ili poljubac? Ili možda oboje…”.

 4. “Na dijeti sam.”

Pazite na izgled? Zadržite to za sebe. Ako vas dijete promatra kako stajete na vagu svakog dana i sluša kako se žalite na svoj izgled, može razviti negativnu sliku o svom tijelu. Kažete li “Jedem zdravo jer se tako osjećam puno bolje”, dijete može naučiti kako je kvalitetna prehrana dobar izbor. “Vježbam jer želim skinuti višak kilograma” zamijenite s rečenicom ” Idem trčati jer je tako prekrasan dan”.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo