Ovo je idealna izvanškolska aktivnost za svako dijete! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ovo je idealna izvanškolska aktivnost za svako dijete!

Prednosti plivanja od najranije dobi su višestruke. Plivanje pozitivno utječe na djetetov tjelesni, psihički, motorički i socijalni razvoj. Tijekom hladnijih dana zamijenite more bazenom!

Prednosti plivanja od najranije dobi

Prednosti plivanja od najranije dobi su višestruke. Plivanje pozitivno utječe na djetetov tjelesni, psihički, motorički i socijalni razvoj. Boravljenje u bazenu nudi djetetu toplotne, hidrostatske, optičke i akustične podražaje.

Na gibajuće tijelo u vodi utječu različite sile – uzgona, otpora i sile teže. Voda kao medij omogućuje djetetu upoznavanje vlastitih sposobnosti i novog okoliša, a u društvu drugih vršnjaka se razvijaju socijalni odnosi.

Plivanje pozitivno djeluje na pluća i krvožilni sustav

Plivanje pozitivno djeluje na respiratorni sustav djeteta povećavajući respiratorni kapacitet pluća, kao i na srčano – krvožilni sustav potičući djetetovu izdržljivost. Također utječemo na jednakomjeran razvoj mišića i kostiju, jačanjem mišića leđa i ramenog pojasa te ostalih mišića tijela.

Razlika između tjelesne temperature i temperature vode u bazenu poboljšava termoregulaciju i otpornost djetetova tijela.Važno je spomenuti da gibanje djeteta u vodi poboljšava i njegov psihički razvoj. Dijete vlastitim snagama uspijeva ispuniti svoje želje, budući da se program izvodi u vodi u grupama sa po osmero djece, važan je i socijalni faktor kao još jedan od pozitivnih utjecaja.

Programi koji se provode na bazenima su specijalno dizajnirani programi za bebe i mališane, u kojem djeca plivaju i napreduju po svojim motoričkim sposobnostima, te je potpuno individualiziran.

Sa djecom mlađom od četiri godine plivaju roditelji, dok djeca starija od četiri godine plivaju u programu škole plivanja, bez asistencije roditelja u vodi. Satovi su pomno planirani, traju 45 minuta i mališanima su iznimno zanimljivi jer se koriste razni rekviziti. Cilj svakog sata je motorički napredak.

Slušanjem uputa voditelja i roditelji vode djecu iz vježbice u vježbicu, a svaka od njih ima cilj i zadatak.

Foto: Shutterstock

Autor teksta: Sanja Bosnar, Voditeljica centra Aquaeduca

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo