Psiha

Psiha

Predškolci, vrijeme je za pripremu!

Za koji mjesec započet će upisi u školu. Kako bi mogli na vrijeme pripremiti svoje dijete i sebe na sve promjene koje vas očekuju, s pripremama je potrebno započeti već sada.

Ovaj članak pripremit će vas na ono što vas očekuje, skrenuti vašu pažnju na bitne stvari, pojasniti proceduru upisa i odgovoriti na brojna pitanja koja vas možda muče.

Tko je školski obveznik?

Školski obveznici su djeca koja do 1. travnja tekuće godine imaju navršenih šest godina života. Iznimno, na zahtjev roditelja, u prvi razred mogu se upisati i djeca koja će do 31. kolovoza tekuće godine navršiti šest godina i koja na procjeni psihofizičkog stanja postignu prosječne rezultate u odnosu na drugu djecu školske dobi. Odluku o prijevremenom upisu donosi upisna komisija.

Što je spremnost za školu?

Spremnost za školu je širok pojam. Ona, osim znanja vezanih uz slova, brojeve i čitanje, podrazumijeva i fizičku i psihičku zrelost. Fizička zrelost podrazumijeva stupanj fizičkog razvoja djeteta u odnosu na kronološku dob. Psihička zrelost procijenjuje se na temelju intelektualne, emocionalne i socijalne zrelosti.

Intelektualna zrelost podrazumijeva uredno razvijenu inteligenciju, mišljenje, pamćenje i sposobnost učenja. Emocionalna zrelost podrazumijeva primjerene reakcije u određenim situacijama te mogućnost kontroliranja vlastitog ponašanja. Socijalna zrelost usko je vezana uz emocionalnu zrelost. Predstavlja prilagođavanje novim situacijama, uključivanje u grupu, izvršavanje društvenih obveza te stvaranje prijateljstava među vršnjacima.

Ukoliko je sve navedeno i kod vašeg predškolca doseglo odgovarajuću razinu, tada je vaše dijete spremno za školu!

Koji je postupak pri upisu u školu?

Stručno povjerenstvo zaduženo za upis djece u prvi razred osnovne škole čine: nadležni liječnik škole – specijalist školske medicine i djelatnici škole: stručni suradnik pedagog ili psiholog, stručnjak edukacijsko–rehabilitacijskog profila te učitelj razredne nastave. Utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta započet će pregledom kod liječnika. Intelektualnu, emocionalnu i socijalnu zrelost procjenit će ostali članovi stručnog povjerenstva.

Što ako dijete nije spremno za školu?

Ukoliko je stručno povjerenstvo zaključilo da dijete nije zrelo/spremno za polazak u školu, pristupa se procesu odgode upisa. Odgoda upisa u prvi razred osnovne škole može se odobriti samo za jednu školsku godinu (iznimno za još jednu). Nakon provedenog postupka utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta roditelj podnosi zahtjev za odgodu upisa uredu državne uprave u županiji nadležnom za poslove obrazovanja. Odgoda ima opravdani razlog ukoliko se procijeni da će ta odluka pozitivno utjecati na djetetov psihofizički razvoj, ako je dijete uključeno u rehabilitacijske postupke ili ako povjerenstvo za upise predloži roditelju da podnese zahtjev za odgodom upisa.

Za dijete kojem je odgođen upis u prvi razred obavezno se u sljedećoj školskoj godini ponovno provodi postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred. Tu godinu koju je dijete dobilo kako bi se bolje pripremilo na izazove koje će škola staviti pred njega treba iskoristiti na najbolji mogući način i stvoriti što bolje preduvjete za taj važan korak u životu djeteta.

Koji oblici obrazovanja postoje?

Velika većina djece nastavu će svladavati po redovnom programu. Međutim, za neku djecu potrebno je utvrditi oblik obrazovanja koji bi za njih bio primjereniji s obzirom na uočene teškoće. Potreba za prilagođenim ili posebnim programima školovanja utvrdi se za oko dva posto dječaka i jedan posto djevojčica.

Ta djeca nastavu mogu svladavati po redovnom programu, ali uz individualizirani pristup. Navedeni termin odnosi se na prilagodbu načina rada, metoda rada i zahtjeva prema djetetu u skladu s njegovim sposobnostima i teškoćama. Za razliku od individualiziranog pristupa koji se odnosi na metodičku prilagodbu, prilagođeni program podrazumijeva (osim metodičke) i sadržajnu prilagodbu. Postoji još i poseban program namijenjen učenicima značajnije sniženog intelektualnog funkcioniranja.

Za dva tjedna čitajte o potrebnim znanjima i sposobnostima kojima vaš predškolac mora ovladati kako bi uspješno startao sa svojim školovanjem.

Kako biste pripremili sebe i svoje dijete na uspješan polazak u školu uključite se u radionice “Priprema za školu“ koje će biti organizirane u Kabinetu Korneo. Stručnjaci iz upisnih komisija upoznat će vas sa svim detaljima važnim za uspješan početak školovanja. Ukoliko ste znatiželjan, angažiran roditelj posjetite nas!

 

 

Autorice teksta: Nataša Čičin-Šain, prof defektolog i Stela Horvat, prof
rehabilitator

 

 

Opširnije o autoricama, njihovim uslugama i razvojnim programima možete
pročitati na Korneo.hr  ili im možete postaviti pitanje u
našoj rubrici Halo
doktore
.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo