Sretno, prvašići! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Sretno, prvašići!

Osim prvašića i roditelji, u pravilu, emotivno proživljavaju tu promjenu i često imaju mnoga pitanja. Dragi roditelji, prije polaska vaših mališana u prvi razred preispitajte sebe i svoje osjećaje.

Mnoga se djeca vesele polasku u školu jer, preuzimajući obaveze, postaju “veliki“, ali ima i onih koji je se plaše ili bi se radije još igrali. Roditelji koji imaju više od jednog djeteta često su zaprepašteni razlikama među svojim potomcima. I tada se pitaju kako je moguće da dvoje djece s istim genima koja su odrasla u istom obiteljskom okruženju mogu imati toliko različitu narav. Jedno dijete može biti otvoreno prema vršnjacima i novim situacijama (kao što je npr. polazak u školu) dok se drugo radije igra samo i u tišini.

Osim prvašića i roditelji, u pravilu, emotivno proživljavaju tu promjenu i često imaju mnoga pitanja.

Dragi roditelji, prije polaska vaših mališana u prvi razred preispitajte sebe i svoje osjećaje. Djeca iznimno dobro iščitavaju vaše osjećaje i neverbalne signale koje “odašiljete“. Ako ste zabrinuti kako će započeti školovanje vašeg djeteta i kako će se ono snaći u novoj situaciji tu brigu ćete najvjerojatnije prenijeti i na vaše dijete.

Kako bi polazak u školu bio što bezbrižniji možete pričati svom prvašiću o svojim iskustvima s polaskom u školu, ali i o promjenama u njegovom životu koje će se dogoditi kad krene u školu (npr. dio dana će ostajati sam u kući). Uputite dijete na osobe koje mu mogu pomoći u slučaju potrebe dok je samo kod kuće. Privikavajte dijete na situacije u kojima će trebati pokazati oprez. Uputite ga kako se dolazi do škole, upozorite na opasna mjesta (npr. prijelazi preko ceste).

Svakako potičite pozitivne stavove djeteta prema školi i učenju. Pozitivne stavove razvit ćete tako da o školi uvijek pričate kao o mjestu na kojem će raditi zanimljive stvari, puno učiti i upoznati nove prijatelje. Nemojte dijete plašiti školom ili učiteljicom.

Naučite dijete nositi se s neuspjehom

Možda vam ovo zvuči kao nešto što nije važno ili vam se čini da nije potrebno pričati o tome, međutim, škola je mjesto gdje se dijete vrlo lako može suočiti s neuspjehom. To može biti neuspjeh vezan za učenje i rezultate učenja, ali i neuspjeh u ostvarivanju prijateljstava. Svi mi, roditelji, skloni smo preduhitriti svaku mogućnost da nam dijete bude izloženo frustraciji i neuspjehu.

Zadovoljavajući svaki njihov prohtjev i izbjegavajući svaku mogućnost da budu uznemirena i frustrirana oduzimamo djeci priliku da nauče kako savladati prepreke u životu, kako doći do onoga što žele, kako se utješiti kad nije po njihovom, kako uzeti u obzir druge ljude. Pretjeranom brigom šaljemo djeci poruku kako je svijet jedno opasno mjesto kojega se treba bojati, ne dozvoljavamo im da se suoče sa svim izazovima koje život nosi (zbog čega djeca ubrzo počnu vjerovati da se sama s njima niti mogu niti znaju nositi), što može dovesti do nedostatka samopouzdanja.

S druge strane, u želji da pozitivno utječu na samopoštovanje djeteta, neki roditelji pretjerano hvale i dive se svakom djetetovom postupku. Djetetovo samopoštovanje se ne razvija na ovaj način, već poštivanjem djeteta te poticanjem njegova truda da dođe do određenog uspjeha. Preveliko dodvoravanje nije nikome od koristi, već donosi samo frustraciju i niz psiholoških problema. Optimizam, samopoštovanje i samopouzdanje kod djece raste vježbanjem upornosti i samostalnog rješavanja zadataka. Na taj način pripremit ćete ih na kasnije rješavanje problema u životu.

Imajte na umu…

Polazak u školu podrazumijeva promjenu sredine i novu situaciju, a svaka nova nepoznata situacija može izazvati strah. Djeca se prvih dana ili tjedana mogu osjećati tjeskobno jer se susreću s mnogo novih stvari odjednom, upoznaju i tek stječu nove prijatelje, prilagođavaju se na nove situacije i zahtjeve. Iskren razgovor i interes za promjene u njihovom životu olakšat će novu situaciju. Razgovarajte s njima, dokučite što ih najviše plaši. Možda ih samo plaši to što vide da ste vi u strahu.

Savjet za kraj…

Pohvalite dijete, pokažite ponos, ohrabrite njegovu znatiželju, izrazite uzbuđenje i veselje zbog polaska u školu. Sretno, prvašići!

 

 

Autorice teksta: Nataša Čičin-Šain, prof defektolog i Stela Horvat, prof
rehabilitator

 


Opširnije o autoricama, njihovim uslugama i razvojnim programima možete
pročitati na Korneo.hr  ili im možete postaviti pitanje u
našoj rubrici Halo
doktore
.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo