Psiha

Psiha

Što kažu dermatolozi?

Atopijski dermatitis (atopijski ekcem ili neurodermitis) je najčešća dječja kožna bolest. Javlja se u dojenačkoj dobi (kod oko 20% dojenčadi) i traje nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Glavni znakovi atopijskog dermatitisa su upalne promjene, suhoća kože i posljedični svrbež. Pojavljuje se u obliku crvenih suhih lišajeva, rjeđe i mjehurića na koži obraza, vanjskih strana udova (dojenčad) ili pregiba zglobova (koljena, laktovi, ručni i skočni zglobovi). Svrbež je obvezatan simptom i čini bolest težom jer utječe na san, apetit i ponašanje malih bolesnika.

Uzročni aspekt atopijskog dermatitisa izrazito je kompleksan i još uvijek u potpunosti nejasan. Nastaje kao rezultat nasljedne sklonosti i djelovanja okolišnih čimbenika.

Glavno zbivanje smješteno je u najpovršnijem sloju kože, koji se zove rožnati sloj. Poremećaj njegove strukture, manjak lipida, odnosno proteina, dovodi do poremećaja zaštitne kožne barijere. S jedne strane, oštećena kožna barijera ne čuva vodu u koži pa se koža isušuje, a s druge alergeni prodiru u dublje slojeve kože te nastaju senzibilizacija i alergijska reakcija. Upravo iz tog razloga obnova oštećene kožne barijere osnova je terapije atopijskog dermatitisa.

“Posebice je važno ublažavanje suhoće kože kao svakodnevni i trajan terapijski postupak. “, objašnjava prim. mr. sc. dr. Pavičić Željko, specijalist dermatovenerolog“

Vratite se na Specijal Pomoć djeci s AD-om – powered by EXOMEGA

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo