Što s prehranom? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Što s prehranom?

U većini slučajeva djeca koja boluju od atopijskog dermatitisa hrane se potpuno normalno i mogu konzumirati sve namirnice. Kod neke djece može se pojaviti alergija na određenu vrstu hrane, koju treba izbaciti iz jelovnika kad se alergija potvrdi testovima.

U dojenačko doba svakako se savjetuje što dulje dojenje, isključivo dojenje barem šest mjeseci, odnosno dojenje uz dohranu do 12 mjeseci života.

Majke dojilje djece s atopijskim dermatitisom u prehrani trebaju izbjegavati orašaste plodove kao kikiriki, lješnjake, orahe i sl. Nema dovoljno dokaza da smanjen unos alergena, kao što su kravlje mlijeko, jaja, citrusi, ribe, rajčica, čokolada, u prehrani majke dojilje smanjuje učestalost pojave ili intenzitet atopijskog dermatitisa, odnosno mogućnost pojave drugih atopijskih  bolesti.

U prehranu dojenčadi valja pažljivo uvoditi nove namirnice s obzirom na dob djeteta i vrstu hrane. Odgoditi uvođenje namirnica koje često uzrokuju alergijske reakcije.

Određene namirnice pojačavaju svrbež (čokolada, jagode, rajčica), pa ih je dobro izbjegavati. Također preporuča se prehrana bez aditiva i konzervansa (npr. instant juhe, obojani sokovi, gumeni bomboni…)

Utvrdi li se preosjetljivost na određenu namirnicu, preporučuje se eliminacijska dijeta, uvijek uz nadzor liječnika, jer se u djece vrlo brzo može razviti nutritivni deficit koji ozbiljno može ugroziti rast i razvoj.

Vratite se na Specijal Pomoć djeci s AD-om – powered by EXOMEGA

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo