Psiha

Psiha

Talijani su strogi, Francuzi blagi, a Kanađani popustljivi roditelji

Kanadski tinejdžeri uživaju u većoj slobodi od francuskih i talijanskih vršnjaka, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Adolescence.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Montrealu, Francuskoj i Italiji pokušali su istražiti na koji način roditelji oblikuju emocionalne veze i kontroliraju ponašanje mladih.

kKanada, Francuska i Italija odabrane su jer spomenute zemlje dijele određene sličnosti: romanske jezike, povijest katoličke i napredne industrijalizacije. U istraživanju je sudjelovalo 522 adolescenata iz Kanade, 336 iz Francuske i 398 Talijana. Tinejdžeri su bili zamoljeni da opišu roditelje prema emocionalnoj povezanosti, komunikaciji, učestalosti sukoba, pravilima, disciplini i toleranciji aktivnosti s prijateljima.

Rezultati su jasno pokazali da se roditeljski nadzor značajno razlikuje između Italije i Kanade. Tako mame i tate Talijani primjenjuju najstrožu vrstu odgoja, zahtijevaju poštivanje pravilima i roditeljskog autoriteta. A kad mali Talijani prekrše pravila, roditelji se ne libe primjereno ih kazniti.

“Naše istraživanje je pokazalo su kanadski roditelji najviše tolerantni. Oni nisu toliko zahtjevni kad je riječ o poštivanju pravila i discipline. Kanadski majke i očevi rjeđe kažnjavaju svoje potomke, a uz to si u tolerantniji od francuskih i talijanskih roditelja”, izjavio je Michel Claes, autor istraživanja i profesor psihologije.

Istraživanje je također pokazalo da su Francuzi umjereni roditelji. Međutim,
francuski tinejdžeri doživljavaju svoje očeve kao
emocionalno udaljene, krute i sklone međugeneracijskom sukobu.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo