Psiha

Psiha

Terapeutska moć igre – upoznajte faze terapije

Trajanje terapije igrom ovisi o vrsti i duljini trajanja teškoće, samom djetetu (njegovom temperamentu, sposobnostima, obrambenim mehanizmima) te sustavu podrške koji ima (roditelji, obitelj, zajednica).

Prije 14 dana pisala sam o igri kao moćnom sredstvu terapije za djecu koja imaju određene teškoće. Također ste mogli pročitati i kome je sve terapija igrom namijenjena. U nastavku pročitajte koje su faze same terapije i koje je njeno očekivano trajanje.

Koje su faze terapije igrom?

Terapijski rad se odvija kroz nekoliko faza:

1. Inicijalni razgovor s roditeljima: razgovor terapeuta s roditeljima bez djeteta. Cilj ovog razgovora je upoznavanje terapeuta s djetetovim problemom i obiteljskom situacijom. Tijekom ovog razgovora roditelji se također upoznaju terapeutom i načinom rada te se dogovara daljnji tijek rada.

2. Uvodni dio: upoznavanje terapeuta i djeteta te početak stvaranja terapijskog odnosa povjerenja i sigurnosti. Terapeut još oduvijek prikuplja informacije o djetetu, njegovom iskustvu i načinu doživljavanja svijeta. Dijete se upoznaje s terapijskom prostorom, igračkama i materijalima. U ovoj fazi dijete često testira granice koje vrijede za vrijeme terapije. Obično ova faza traje prve tri-četiri seanse, ali jako ovisi o djetetu i njegovom temperamentu, a završava uspostavom odnosa povjerenja između djeteta i terapeuta.

3. Faza promjene: dijete počinje izražavati svoje osjećaje i odigravati probleme. U početnom periodu ove faze privremeno može doći do regresije, odnosno do slabijeg funkcioniranja u određenom području (npr. plačljivost, razdražljivost, tepanje) što je uobičajena reakcija, koja se savlada osjećajima samopuzdanja nakon rješavanja problema. U završnom djelu ove faze dijete je savladalo problem, ima veće samopouzdanje i sigurnije je u sebe.

4. Završna faza: dijete i terapeut rade osvrt na proces i postignute promjene te se pripremaju za prekid terapijskog rada. Seanse traju između 45 i 60 minuta te mogu biti individualne ili grupne.

Koliko dugo traje terapija?

Trajanje terapije ovisi o vrsti i duljini trajanja teškoće, samom djetetu (njegovom temperamentu, sposobnostima, obrambenim mehanizmima) te sustavu podrške koji ima (roditelji, obitelj, zajednica). Svakako treba imati na umu da dijete u tom procesu ne smijemo požurivati. Neka djeca trebaju svega nekoliko seansi, no većini je ipak potrebno dulje razdoblje, otprilike 15 do 20 susreta.

No mnogoj je djeci, koja imaju dulji ili ozbiljniji problem, potrebno i više od 20 susreta. Što ranije reagiramo na problem i omogućimo djeci olakšavanje emocionalnih, ponašajnih, razvojnih i obiteljskih problema, terapija kraće traje, a koristi za dijete i obitelj su dugoročne.

Autorica teksta:

Asja Dubravčić, mag. rehab. educ.,
praktičar terapije igrom

 

Opširnije o autoricama Kabineta Korneo, njihovim uslugama i razvojnim programima možete
pročitati na Korneo.hr  ili im možete postaviti pitanje u
našoj rubrici Halo
doktore
.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo