Psiha

Psiha

Visoka očekivanja roditelja – kako to dijete doživljava

Dolaskom nove vrtićke i školske godine, javljaju se i novi izazovi za roditelje. Kada su očekivanja naspram djeteta prevelika, a kada realna? Kako potaknuti dijete na uspješno obavljanje svojih obaveza, a da to ne doživi kao “gnjavljenje”? Hoće li visoka očekivanja roditelja štetiti ili koristiti djetetu? Sve su to pitanja na koja si postavljaju roditelji želeći ne naškoditi svome djetetu, a ipak prenijeti mu jasnu poruku.

Kako će dijete reagirati na visoka očekivanja roditelja uvelike ovisi o roditeljskom pristupu. Ukoliko je roditelj isključivo fokusiran na rezultat djetetova ponašanja, a ne i na to kako je zaista djetetu tijekom procesa dolaska do uspjeha ili neuspjeha, veća je vjerojatnost da će se dijete pri tome osjećati neugodno. Naime, jako je važno da je dijete u fokusu i da ga se u skladu s njegovim mogućnostima potiče. Agresivan pristup nikako nije primjeren za poticanje djeteta da bude uspješnije. Uz sve već poznate štetne posljedice agresivnog pristupa, dijete će se osjećati manje vrijednim i manje sposobnim što se opet može negativno odraziti i na njegove rezultate. Dakle, agresivan pristup može stvoriti samo kontra efekt.

Strah od reakcije roditelja vodi do potiskivanja emocija

Kada je dijete u strahu od roditeljske reakcije vrlo često dolazi do potiskivanja emocija. Odnosno, dijete okolini ne želi pokazati kako se osjeća jer misli da ono kao osoba ionako nije dovoljno važno. Potiskivane emocija i njihovo ne prepoznavanje od strane okoline ostavlja posljedice na socio-emocionalni razvoj djeteta. Kao posljedica toga mogu se javiti tikovi, mucanje, glavobolje i ostali psihosomatski problemi, dijete se može povući u sebe ili ući u veliki otpor, agresivno se ponašati…

Stoga možemo zaključiti kako djetetov strah od roditeljske reakcije samo otežava djetetu postizanje cilja jer ga strah onemogućava da se koncentrira na sadržaj i vještine koje treba naučiti. Ako ipak uspije nešto naučiti, može se dogoditi da zbog pritiska zablokira u izvedbi (npr.kad usmeno ili pismeno izlaže, na priredbi i sl.).

Ambiciozni roditelji – veliki pritisak na dijete

Djeca koja imaju pre ambiciozne roditelje kroz svoju edukaciju ili bilo koje druge aktivnosti osjećat će veliki pritisak i izgubiti unutarnju motivaciju ka postignuću nekog uspjeha. Takvim pristupom narušava se njihovo samopoštovanje i slika o sebi, a to može utjecati i na njihove buduće uspjehe na raznim područjima života (obiteljski život, poslovni život). Poruka koju dijete dobiva od roditelja može sadržajno jednako zvučati, ali način na koji će dijete to protumačiti ovisi o tome na koji način je roditelj nešto rekao. Ponekad je teško biti emocionalno usklađen s djetetom te ostati smiren, no smireniji pristup uz dosljedno postavljanje granica dugoročno ima puno zdravije posljedice za dijete, ali i za odnos roditelja i djeteta.

Ono što je važno jest da postoji balans. Naime, svakako je potrebno raditi na tome da se djetetu usadi zdrav sustav vrijednosti, što roditelj može pokazivati i svojim primjerom. Ako dijete uz roditeljevu pomoć nauči dobro raspolagati vremenom i tako si osigura i vrijeme za učenje, ali i za zabavu i opuštanje, to će mu dobro doći i kasnije u životu.

U današnje vrijeme i dalje je aktualan utjecaj konzervativnog odgoja, ali se i velik broj roditelja želi od toga odmaknuti i isprobava nove pristupe odgoju djeteta. Ponekad se roditelji ne snađu dobro u tome kako podržati dijete u tome da bude uspješno, a ne prijeći granicu prevelikog pritiska. I sam pojam “preveliki pritisak” može biti relativan. Naime, zaboravlja se da je svaka osoba jedinstvena i da možda pristup koji je odgovarao nekom roditelju, sada ne odgovara njegovom djetetu. Ili da pristup koji je odgovarao jednom djetetu, ne odgovara njegovom bratu ili sestri.

Na programu “Terapija igrom za roditelje” roditelji se uče kako kroz korištenje tehnika iz terapije igrom te kroz strukturirano igranje s djetetom svega pola sata tjedno mogu poboljšati svoj odnos i razumijevanje s djetetom. Uz učenje o nedirektivnom načinu igranja, roditelji će učiti i o novoj tehnici postavljanja granica, načinima podizanja djetetova samopoštovanja, o tome kako smanjiti djetetovu anksioznost prije nekih stresnih događaja te ostale korisne vještine u odgoju djeteta. Program počinje 15.10.2014., a više informacija možete potražiti na http://centarproventus.hr  ili na mailu tea@centarproventus.hr.

Autorica teksta:

Tea Knežević,
mag. psych, praktičarka terapije igrom
Centar Proventus.hr

Terapija igrom.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo