Terapija svjetlom u liječenju depresije - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Terapija svjetlom u liječenju depresije

Fototerapija se od 80-ih godina prošloga stoljeća koristi kao dodatna metoda ili kao monoterapija u liječenju prvo sezonske, a zatim i nesezonske depresije.

Depresija je među vodećim psihijatrijskim poremećajima koji uzrokuju pad kvalitete života, radne i socijalne funkcionalnosti. Usprkos mogućnostima liječenja psihofarmacima i psihoterapijskim tehnikama, oko 30% bolesnika razvije kliničku sliku terapijski rezistentne depresije (TRD). Terapija svjetlom (fototerapija) se od 80-ih godina prošloga stoljeća, kao dodatna metoda ili kao monoterapija, koristi u liječenju prvo sezonske, a zatim i nesezonske depresije.

Na Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb provedeno je istraživanje u kojemu je sudjelovalo 60 ispitanica s TRD-om, prema uključnim i isključnim kriterijima. Ispitanice su dobivale fototerapiju u jutarnjim satima po rasporedu, 4 dana u tjednu kroz 4 tjedna, u trajanju 20 minuta dnevno. Pri tome su nastavile uzimati svoju antidepresivnu terapiju na koju nisu dobro odgovorile barem 4 tjedna prije uključivanja.

U istraživanju je ispitivač koristio lampu Bioptron Pro 1 proizvođača Zepter, Švicarska, intenziteta svjetlosti 10000 lx i promjera filtra 11 cm. Bioptron Pro 1 lampa je sofisticiran uređaj za profesionalnu medicinsku upotrebu, koji emitira svjetlo slično dijelu elektromagnetskog spektra koji prirodno emitira Sunce, ali bez UV zračenja. Svjetlo djeluje preko intrizičnih fotosenzitivnih ganglijskih stanica retine (ipRGCs) na nekoliko centara u mozgu (suprahijazmatska jezgra, lateralna habenula, perihabenularna jezgra), ima učinke na simptome depresije i anksioznosti te regulira cirkadijani ritam.

Ispitivanje je pokazalo da je na fototerapiju dobro odgovorilo 53,7% (prema ocjenskoj ljestvici HAMD-17), odnosno 51,85% (prema ocjenskoj ljestvici MADRS) ispitanica s TRD-om, pri čemu je fototerapija bila podjednako uspješna kod ambulantno i kod stacionarno liječenih ispitanica. Prema biologijskim pokazateljima, ispitanice s dobrim terapijskim odgovorom (pad broja bodova ≥ 50% na ocjenskim ljestvicama HAMD-17 / MADRS) su nakon 4 tjedna fototerapije imale veći porast perifernih koncentracija BDNF-a i IL-6 u krvi, u odnosu na ispitanice koje nisu dobro odgovorile na fototerapiju.

Ovo istraživanje je pridonijelo boljem razumijevanju mehanizma djelovanja terapije svjetlom i njene primjene kod TRD-a.

PROMO ČLANAK

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo