Psiha

Psiha

Tri odlična filma koji realistično prikazuju mentalno zdravlje

Shutterstock

Filmovi prečesto senzacionaliziraju, trivijaliziraju ili jednostavno krivo prikazuju složenu stvarnost življenja sa psihološkim problemima. Međutim, postoje neki kinematografski dragulji koji se, prema mišljenju psihologa, odvajaju od stereotipa i autentično prikazuju ljudsko iskustvo.

Ova tri fantastična filma nude uvid u to kako je to doista živjeti s problemima mentalnog zdravlja.

Otac (The Father, 2020.)

Otac (The Father) je potresna drama koja zadire u složenost demencije i njezin utjecaj na odnose. Priča je ispričana iz perspektive oca (Anthony Hopkins) s demencijom, stvarajući dezorijentirajuće i impresivno iskustvo za publiku. Kako njegovo pamćenje slabi, film se kreće kroz njegove promjenjive percepcije vremena, mjesta i ljudi – sumorno zamagljujući granice između stvarnosti i mašte.

Kako razlikovati obične simptome starenja od Alzheimera?

Shutterstock

Trivijalizirani prikazi Alzheimerove bolesti i demencije često pribjegavaju stereotipima i pretjeranim pojednostavljenjima koja pogrešno prikazuju pravu prirodu stanja. Ovi prikazi obično predstavljaju demenciju kao jednostavan slučaj gubitka pamćenja ili zbunjenosti i svode njezine složene obrasce ponašanja na puku zaboravnost. Pacijenti se često prikazuju kao odsutne starije osobe koje postaju predmetom bezbrižnog humora ili zapleta.

Nasuprot tome, stvarna istraživanja demencije i Alzheimerove bolesti pokazuju užasnu i dinamičnu prirodu stanja – karakterizirano progresivnim kognitivnim padom, poremećajem rasuđivanja, dezorijentiranošću i promjenama osobnosti. Takve studije naglašavaju dubok emocionalni i psihološki utjecaj na pacijente i njihove skrbnike, s implikacijama na dugoročnu skrb, pravne odluke i planiranje kraja života.

Otac se ističe kao film koji točno prikazuje stvarnost demencije. Hvaljen je zbog osjetljivog i iskrenog prikaza utjecaja demencije na pojedince i njihove obitelji, nudeći grub i realističan prikaz izazova ovog stanja.

Divan mladić (Beautiful Boy, 2018.)

Divan mladić (Beautiful Boy) biografska je drama koja prikazuje razoran utjecaj ovisnosti o drogama na obitelj. Priča prati oca (Steve Carell) dok se nosi s izazovima roditeljstva svog sina tinejdžera (Timothée Chalamet) koji postaje ovisan o metamfetaminu. Film ilustrira napetost između očeve nade i očaja – kao i duboku ljubav i slomljeno srce koje nastaje gledajući voljenu osobu kako se bori s ovisnošću.

Shutterstock

Prikazi ovisnosti u filmu često predstavljaju pretjeran i iskrivljen pogled na zlouporabu supstanci i oporavak. Ovisnost se često prikazuje kao ekstremna i senzacionalna, s dramatičnim scenama predoziranja, kriminalnih aktivnosti i nasilnog ponašanja, često zanemarujući temeljne čimbenike koji dovode do zlouporabe tvari. Oporavak se također često prikazuje kao jednostavan, linearan proces, koji izrazito umanjuje složenu i dugoročnu prirodu prevladavanja ovisnosti.

U stvarnosti, istraživanje o ovisnosti otkriva da je to kronično i recidivirajuće stanje na koje utječu različiti čimbenici. Ne uključuje samo fiziološku ovisnost o tvari, već i psihološke i bihevioralne obrasce koji jačaju ovisničko ponašanje. Oporavak od ovisnosti gotovo je uvijek dugo putovanje s neuspjesima i recidivima i zahtjeva stalnu podršku, terapiju i predanost.

Ono po čemu se film Divan mladić ističe jest njegova usredotočenost na ljudski aspekt ovisnosti – borbe i neuspjesi bez glorifikacije ili senzacionalizma. To je realističan i suosjećajan prikaz ovisnosti i njezinog utjecaja na obiteljsku dinamiku.

Manchester pokraj mora (Manchester By The Sea, 2016.)

Manchester pokraj mora (Manchester by the Sea) uvjerljiva je drama koja istražuje teme tuge, gubitka i obiteljske dinamike. Film prati čovjeka (Casey Affleck) koji se bori s neobjašnjivom osobnom tragedijom i teretom neriješene tuge. Kroz dodatnu neočekivanu tragediju, odgovornost ga tjera da se suoči sa svojom bolnom prošlošću i događajima koji su doveli do njegove samonametnute izolacije.

Shutterstock

Dramatizirani prikazi tuge predstavljaju iskustvo kroz niz pretjeranih emocija i dramatičnih scena, naglašavajući pojačane izraze tuge, ljutnje ili katarze. Ovi prikazi imaju tendenciju pratiti linearnu progresiju kroz “faze tugovanja”, što sugerira da tuga ima jasnu vremensku crtu i da pojedinci na kraju pronađu zatvaranje ili rješenje na uredan način. To ozbiljno umanjuje složenost i nepredvidivost tuge.

Međutim, istraživanja o tugovanju dokazuju da je to duboko osobno i nelinearno iskustvo. To je komplicirana mješavina emocija i reakcija koje se razlikuju od osobe do osobe. Obuhvaća plime i oseke šoka, nevjerice, tuge, ljutnje, krivnje, čežnje i izolacije. Mnoga istraživanja pokazuju da tuga može trajati godinama, s pojedincima koji proživljavaju razdoblja intenzivnih emocija nakon kojih slijede trenuci smirenosti, samo da bi tuga neočekivano ponovno isplivala na površinu.

Ono što izdvaja film Manchester pokraj mora je njegov sirov i realističan prikaz tuge. Ne bježi od mračnijih, izazovnih i neočekivanih aspekata tugovanja. Hvaljen je zbog svog iskrenog prikaza tuge i složenih emocija koje prate dubok gubitak. Potresne izvedbe i delikatno pripovijedanje ilustriraju različite utjecaje traume, trajne obiteljske veze i putovanje prema prihvaćanju i oprostu.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo