Psiha

Psiha

U 3 koraka do unutarnjega mira – bez obzira s čime se u životu nosili

Prečesto imamo osjećaj da smo u užurbanom modernom načinu života izgubili kompas i ne znamo kako doći do prijeko potrebnoga unutarnjega mira. Rješenje se krije nigdje drugo nego – u nama.

2016. zaista je proletjela. To si, doduše, kažemo na kraju svake godine. I baš na kraju godine smo često u negativnim raspoloženjima. Dakako, tome nikako ne pomažu stres i strka zbog božićnih i novogodišnjih blagdana. Međutim, bez obzira na to što nas u životu tišti, malo vremena za sebe možemo i moramo pronaći jer je to sve što je potrebno kako bismo kroz ova tri koraka došli do unutarnjega mira.

1. korak – njihalo

Zamislite sebe da ste kugla na njihalu koja se kreće od jednoga kraja na kojem se nalaze pozitivne emocije do drugoga na kojem su negativne. Mir se, kako na njihalu tako i u vama, postiže kada se nalazite u sredini, bez velikih oscilacija. Međutim, u svakom trenutku ste ranjivi pred vanjskim čimbenicima koji vas lako opet mogu zanjihati i time unijeti nemir u vaše mentalno stanje. Ono što trebate je ponavljati sebi, kao mantru, kolika je važnost vašega mira i ne dopuštati vanjskim čimbenicima da prekomjerno utječu na vas.

Rad na tzv. njihalu zapravo je rad na promjeni percepcije svijeta koji vas okružuje. A stručnjaci savjetuju kako vizualizacija sebe pomoću ove metafore u tome može itekako pomoći.

2. korak – filozofija petoga elementa

Antička filozofija petoga elementa pomaže nam shvatiti kako je naš materijalni svijet stvoren i kako funkcionira. Poanta ovoga viđenja svijeta je da sebe shvatimo kao sastavni dio prirode, kao peti element, odnosno da se osjećamo kao da zaista pripadamo ovome svijetu. Uvjerimo li sebe u to, ponovno ćemo imati osjećaj da zaista držimo sve konce u svojim rukama i stres nam tada neće moći pokvariti životni ritam.

3. korak – praktična magija

Uvijek je bilo teško staviti u balans teoriju i praksu. Međutim, nakon što savladamo teorijski dio o tome kako je bitno prihvatiti sebe prema prvom i drugom koraku, vrijeme je da pokušamo s praksom. I dobre i loše stvari su dio našega života i postojanje i jednih i drugih zapravo nam daje ravnotežu. Ako vam se događaju loše stvari i na njihalu vas više vuče na negativnu stranu, bitno je da percepciju o sebi ne mijenjate. Vi ste peti element i smisao toga naći ćete – u sebi. Jer, sve što vam treba, to već imate.

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo