Psiha

Psiha

10 rečenica koje će partner(ica) izgovoriti ako vas vara (ili razmišlja o prevari)

Shutterstock

Malo je onih koji će ući u ljubavnu vezu, a planirati preljub.

Ipak, istina je ta da je preljub česta pojava u vezama. U stvari, oko 16 posto žena i muškaraca u braku je priznalo da je varalo partnera, prema studiji provedenoj 2018. godine.  

Pa kako izbjeći slomljeno srce? Pa prvi korak može biti naučiti kako prepoznati signale koje partner daje kada planira prevaru. Na primjer, ako odjednom postaju jako zainteresirano oko toga kada se vraćate kući s posla. Ako postavlja pitanje što vi mislite o prevari, možete pretpostaviti da im je upravo ona na umu.

Donosimo savjete stručnjaka za partnerske odnose o tome kako možete prema onome što partner govori prepoznati da je spreman na prevaru.

1. Što bi napravio/la da te prevarim?

Ako vaš partner ovo izgovori, možda biste trebali razmisliti da se radi o nečemu što im je na pameti, a razlog može biti nezadovoljstvo vezom ili želja za prevarom.

“Kada je prevara na vidiku često čujem kako osoba nabraja određene kvalitete osobe, mjesto, vrijeme u danu… ili već imaju nekog novog u svom životu“, navodi dr. Racine Henry, voditelj terapijskih grupa za parove.

2. Sviđa li ti se moja nova frizura?

Ako je vaš partner imao istu frizuru godinama, no jednog dana osvane sa skroz novim izgledom, to može biti znak da nekog pokušava impresionirati, smatra  Jonathan Bennett, vlasnik stranice za online upoznavanje.

No nije samo nova frizura razlog za paniku, bilo kakve velike promjene u izgledu, poput gubitka kilograma, nove odjeće, ili novog nakita i svakodnevnog šminkanja, mogu značiti da partner vara.

Što će vam se dogoditi ako svakog dana pojedete barem jednu bananu?

3. Gdje mi je muž? Nemam pojma.

Osoba koja je u ozbiljnoj vezi bi i trebala znati gdje se partner nalazi ako nije pored njih. No ako je netko na rubu da prevari partnera, više neće toliko brinuti o tome gdje se on nalazi kada nije u blizini, neće niti provjeravati, a sve u nadi kako bi možda zaboravili da partnera imaju.

4. Oprosti što se nisam javio/la danas, bilo je puno za raditi u uredu

Partner vam je nekada pisao poruke svakih nekoliko sati, ali sada stalno ponavljaju kako je na poslu bio jako zauzet. Ako vam ovo zvuči poznato, možda se radi o crvenoj zastavici koja upozorava da se nešto promijenilo.

5. To se ne smatra, po meni, prevarom

“Rijetko partneri vode iskrene razgovore o tome koje točno ponašanje smatraju prevarom ili što sve vodi do prevare“, kaže Henry. Naravno, to se ne odnosi na varanje u tradicionalnom smislu, već više na emotivnu prevaru ili prelaženje granica između prijateljstva i nečeg ozbiljnijeg. Ako želite da vam partner ostane vjeran, obavezno pojasnite što za vas prevara predstavlja.

6. Kada se večeras vraćaš kući?

Supružnika će zanimati kada se partner vraća kući s posla jer ga želi vidjeti, a oni manje posvećeni partneri bi mogli provjeravati kada se partner vraća jer želi znati koliko vremena ima za posvetiti se nečem drugom.

7. Zašto večeras ne isprobamo nešto novo u krevetu?

Ako vaš partner predloži da malo zapaprite stvari u spavaćoj sobi, može to značiti da mu ono što se trenutno tamo odvija i ne odgovara previše. Iako je dobra stvar to što žele unijeti nešto novo u vezu, može značiti i da je razmišljao o tome da zadovoljstvo pronađe negdje drugdje.

8. Osjećam da me ne cijeniš

Osobne nesigurnosti mogu utjecati na vezu na puno načina. Ne samo da će nesigurna osoba stalno razmišljati o tome je li zaslužila biti u vezi već će stvarati probleme tamo gdje ne postoje. Uz to će često tražiti potvrdu na drugim mjestima, a to uključuje i varanje.

14 dobrih razloga zašto biste odmah trebali zgrabiti partnera i odvući ga u krevet

9. Zašto je mobitel uvijek u mojoj blizini?

Ako vas partner vara, vjerojatno se na njegovom telefonu za to nalaze i dokazi. Ako ne žele da ih se uhvati u preljubu, njega će stalno nositi sa sobom, pa i kad idu na WC. On se nikad neće nalaziti tamo gdje je ste vi.

10. Danas izgledaš posebno dobro!

Kada je netko na rubu da se prepusti preljubu, žele zamaskirati svoju krivnju iza ovako lijepih izjava, kako bi omeli partnera i kako bi se oni osjećali bolje. Puno će komplimenta pristizati od strane partnera koji vara, a vjerojatno će se posebno truditi da budu dragi i da pomažu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo