Psiha

Psiha

5 razloga zašto volontirati u azilu za životnije

Foto: Shutterstock

​Negativan učinak stresa možete lako poništiti na način da budete dobri prema drugima i da pomažete onima kojima je pomoć potrebna. Jeste li razmišljali o volontiranju?

Volontiranjem se smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen Zakonom o volontiranju, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje. Dakle, radi se isključivo o pružanju dobrovoljne pomoći onima kojima je ona potrebna.

Kako danas svi imamo sve manje vremena za sebe i svoje potrebe, postajemo sve sebičniji, a pokloniti nekome svoje vrijeme zvuči kao nemoguća misija…​ No, svi volonteri tvrde jedno – život im je postao kvalitetniji, a oni samo su postali bolje osobe koje znaju cijeniti sve što imaju.

Ako se još niste odlučili za na ovaj potez, donosimo 5 odličnih razloga zašto je vrijeme da zavrnete rukave i uključite se u svijet volontera.

1. Volontiranje budi osjećaj sreće

Mjerenjem hormona i aktivnosti mozga, istraživači su saznali kako pomažući drugima pomažemo i sebi na način da nam to pruža neopisivo zadovoljstvo. Zaključimo kako je dokazano da što više dajemo, to smo sretniji!

2. Zaboravite na sebičnost

Jasno je svima koliko je danas teško pokloniti slobodno vrijeme i novac… Jednom kad izađete iz začaranog kruga i svoje slobodno vrijeme darujete drugima, za nagradu ćete razviti jak osjećaj samopoštovanja, a životinje iz skloništa će također uživati u ovoj, za njih, velikoj nagradi.

3. Socijalne vještine

Družit ćete se sa raznim životinjama i s njima stvoriti posebnu vezu, ali ​isto tako ćete biti u društvu drugih volontera te tako širiti svoj krug poznanika koji će razumjeti vašu ljubav prema životinjama i vašu požrtvovnost.

4. Novi pogled na svijet

Trenutak kada dođete u situaciju pomoći napuštenim i ranjenim životinjama je moment koji mijenja vaš pogled na svijet – po prvi puta se susrećete s nemoćnima koji ovise isključivo o vašoj dobroj volji, shvatit ćete kako je puno onih koji nemaju ništa i ovise o drugima. Pomagati drugima će postati vaš životni moto.

5. Volontiranje vas rješava stresa

Volonteri se za vrijeme rada nikada ne žale na stres, ljutnju ili anksioznost. Socijalni kontakt i pomaganje drugima imaju jak efekt na vaše psihofizičko zdravlje jer ništa ne rješava stresa brže od osjećaja povezanosti s drugim živim bićem.

Foto: Shutterstock

Ana A. 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo