Psiha

Psiha

5 stvari koje će se promijeniti jednom kad sjedenje zamijenite stajanjem

Foto: Shutterstock

Ako radite u uredu i veći dio dana provedete sjedeći za računalom, imate veće šanse razviti mnoge bolesti nego osobe koje se svako malo prošeću, ili barem ustanu na neko vrijeme.

Sve više istraživanja povezuje sjedilački način života sa negativnim utjecajem na zdravlje što uključuje rizik od povišenog tlaka, razvoj dijabetesa, bolesti srca, pretilost pa čak i razvoja raka.

Prema najnovijoj studiji provedenoj u Australiji, ako zamijenite samo 2 sata sjedenja stajanjem, izbjeći čete sve navedene zdravstvene probleme

1. Pravilno držanje tijela

Studije dokazuju kako je pravilan položaj tijela povezan sa samo poštovanjem, boljim raspoloženjem te jačom seksualnom željom. Pravilan položaj tijela je vrlo teško imati tijekom sjedenja.

2. Čvrsta guza

Vjerovali ili ne, i samo stajanje može učvrstiti vašu stražnjicu. Pri stajanju svjesno držite mišiće vaše pozadine stisnutima u trenutku kada se stopalom odražavate od tla. Isto tako, zamislite da između lijeve i desne polutke imate papir i ne želite da ispadne. Tako ćete osigurati konstantnu kontrakciju.

3. Gubitak kilograma

Stajanjem se troše jako male količine kalorija, ali suprotno mišljenju većine, sagorijevanje manje količine kalorija je zdravije iz razloga što se tada ona troši uravnoteženo.

4. Zdravo srce

Istraživanja su već bezbroj puta potvrdila kako tjelovježba čini naše srce zdravim, samim time i ovaj tip aktivnosti će pridonijeti zdravlju srca.

5. Više energije

Ako vas i danas mući manjak energije, sasvim sigurno će se to promijeniti hodanje. Neki stručnjaci smatraju kako je stajanje najbolji položaj za disanje, a kada pluća rade punim kapacitetom i kisik tako putuje tijelom, osjetiti ćete nalet energije.

5 odličnih razloga zašto hodati stepenicama svaki dan

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo