6 navika koje povećavaju šanse da će se vaš brak raspasti, upozorava terapeut - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

6 navika koje povećavaju šanse da će se vaš brak raspasti, upozorava terapeut

Shutterstock

Što oni koji čije su veze uspješne rade drugačije od onih čije veze propadaju?

Još je davne 1970. godine započela studija koju je vodio dr. John Gottman sa svojim timom, a kako bi se saznalo što to točno ljudi rade u ljubavnim vezama te su njihove navike pratili dugi niz godina. Doznali su kako parovi koji se rastaju u razdoblju od 6 godina nakon vjenčanja često njeguje iste navike. Evo o kojim je navikama riječ. 

1. Grub početak 

Prve tri minute razgovora su dobar pokazatelj kako će razgovor završiti. Ako on započne nježno, veće su šanse da će u tom tonu i završiti. Ako započne grubim riječima, vjerojatno će voditi i do takvog kraja. Grubi razgovor uključuje riječ “ti” koju prate riječi kao što su “uvijek” ili “nikada”. Na primjer: Nikada ne pomažeš u kućanskim poslovima, ili: “stalno si na telefonu”. Drugi indikator je povlačenje tema u kojima će se druga strana osjećati loše ili korištenje prijetećeg tona. Čini se da parovi koji se rastaju često koriste grube riječi i vode teške razgovore. 

2. Korištenje kritike tijekom svađe

Stručnjaci nazivaju ovakvo ponašanje korištenje četiri jahača Apokalipse u razgovoru, a ako vam nije poznato radi se o mitskim figurama koje se pojavljuju u bibliji, ali se ovaj izraz koristi i kao signal za kraj figure i pojavljuju se u  priči o kraju svijeta. No koristi se i za označavanje kraja odnosa. U tom smislu oni predstavljaju: 

Usvojite ovog proljeća 6 jednostavnih navika za vrhunsku formu – savjetuje trenerica

Kritiku: Kritika bi se mogla opisati kao pritužba; kada ističite mane nečijeg karaktera.

Obrambeni stav: Kada se osoba nađe u ovoj situaciji ona će pretjerano objašnjavati i neće slušati što partner govori. 

Odbijanje komunikacije: Osoba će tada izgledati kako i govor: kao zid. Dok partner govori, osoba će se isključiti i ignorirati. 

Prijezir: Može se raditi i o emocionalnom zlostavljaju, ali svakako je u pitanju pretjerano kritičko ponašanje. 

3. “Kronična poplava” 

Što se češće par nalazi u negativnom ciklusu konflikta, doći će i do kronične poplave, a taj se izraz koristi kada smo stalno izloženi stresu i konfliktu. Tijelo će tada otpuštati hormon stresa koji će onemogućiti da osoba brzo dođe do rješenja. Ako partneri znaju kako predahnuti od svađa, neće doći do kroničnog problema, no ako se stvari ne mijenjaju a svađe se ponavljaju, ljubavna veza će sigurno kroz vrijeme postati nesretna. 

4. Govor tijela 

Govor tijela je važan dio odnosa, sviđalo se to nama ili ne, partner će stalno provjeravati što govorimo tijelom i tako provjeravati je li siguran u odnosu ili ne. Osobe čiji govor tijela otkriva prijetnju sigurno će s partnerom doživjeti konflikt. 

5. Propali pokušaj popravka 

U svakoj će vezi doći do problema i sasvim je normalno da se parovi svađaju. No oni u “zdravim” vezama će se lako dogovoriti i sve popraviti. U usporedbi, oni parovi koji se bliže razvodu puno manje rade na ispravljanju štete te će teško prihvatiti partnerovu želju da to učini. 

Ovo je 5 razloga zašto ste nezadovoljni na poslu i što učiniti ako ne želite dati otkaz

6. Jak fokus na loša sjećanja 

Sretni parovi često govore o lijepim uspomenama, dijele priče i prisjećaju se omiljenih trenutaka i događaja, kako su se upoznali, gdje su ljetovali i što im nedostaje iz tih dana. Kada dođu teški trenuci, oni će uvijek dobrim mislima zasjeniti ružne. Primjer razgovora bi bio: “ovo je stvarno težak mjesec… ali proveli smo tako puno lijepih godina zajedno, i ovo će proći…”

Nesretni parovi će više vremena provesti fokusirani na stvari koje su krenule krivo, a velike količine energije će trošiti kako bi usmjerili razgovor prema lošem pa će oni reći: “Ovo je bio stvarno dobar mjesec, šteta što svi ostali nisu tako dobri”. 

Ali postoji cjepivo protiv ružnog ponašanja…

Dobra je vijest da se sve te navike mogu poništiti, a to znači da čete čim primijetite neke od gore navedenih stvari u svojoj vezi promijeniti ponašanje. Kako mijenjate ponašanje, moći ćete i primijetiti kako se odnos s partnerom mijenja. Za grubi početak je tako rješenje naučiti kako nježnije iskazivati svoje stavove, pa umjesto da partnera upozorite kako je stalno na telefonu recite kako ste usamljeni i kako biste rado proveli više vremena u društvu partnera nego na telefonu. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo